Krokoms kommun har ålagt Forenede care som driver särskilda boendet Tullkvarnsvägen drygt 1,5 miljoner kronor i sanktionsavgift efter att kommunens tillsyn visat brister i verksamheten. Forenede care har bestridit avgiften. Foto: April Caarph / SVT

Brister på särskilt boende i Krokom – kommunen kräver 1,5 miljoner i sanktionsavgift

Uppdaterad
Publicerad

Krokoms kommun har upptäckt flera allvarliga brister på det särskilda boende som Forenede care driver på Tullkvarnsvägen.

– Det är sorgligt, vi vet att det är sköra äldre som är beroende av personal som bor där, säger socialchef Anna Berkestedt.

Företaget delar inte bedömningen men ska gå igenom kritiken.

Det började med att kommunen fick information om brister på Tullkvarnsvägens särskilda boende från anhöriga till boende, dessa började komma till Krokoms kommun efter sommaren.

– Det är sorgligt, vi vet att det är sköra äldre som är beroende av personal som bor där. Det eskalerade och det var klagomål inom en mängd områden och vi insåg att vi måste kolla upp det, säger Anna Berkestedt-Jonsson, socialchef i Krokoms kommun.

Oannonserad inspektion genomfördes

Det ledde till att tillsynspersonal från Krokoms kommun genomförde en oannonserad tillsyn på boendet 20 november. Vid tillsynen upptäcktes flera kvalitetsbrister. Långa responstider när boende larmar med sina trygghetslarm och brister i basal omvårdnad, till exempel gick det inte att slå fast om de boende får hjälp med morgonhygien eller inte, är några av de problem som tillsynspersonalen upptäckte.

– Vårdtagarna har upplevt att det tagit lång tid innan någon kommit efter larm och det är viktigt att larm från trygghetslarm besvaras skyndsamt, säger Anna Berkestedt-Jonsson.

Vid tillsynen fann Krokom kommun även brister i städningen på boendet och egenkontroll av hygienrutiner saknades.

– Det är den sammantagna bilden som är uppseendeväckande, säger Anna Berkestedt-Jonsson.

Forenede care har en annan bild

Krokoms kommun anser att Forenede care som driver boendet på Tullkvarnsvägen inte har fullföljt det som är överenskommet i avtalet mellan kommunen och entreprenören. Därför har Krokoms kommun beslutat att Forenede care ska betala 1,55 miljoner kronor.

”Vi kommer gå igenom det kommunen påstår och säkerställa att allt är enligt de rutiner vi har och att de fungerar” skriver Forenede care i en kommentar till SVT.

Företaget har bestridit vitet, ”med andra ord delar vi inte deras bedömning” skriver företaget. Företaget menar också att det finns utmaningar som man från Forenede cares sida arbetar med bland annat genom handlingsplaner.

Förutom sanktionsavgiften ålade kommunen företaget att göra en handlingsplan. Åtgärdsplanen har presenterats för kommunen.

– Nu kommer vi att ha dialog om de åtgärder som görs, säger socialchef Anna Berkestedt-Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.