Whiskytillverkningen sker i väldigt liten skala. Bröderna Lars och Stefan Rislund förklarar att det här främst är en hobby. Foto: SVT Jämtland

Bröder bränner hyllad whisky i Ströms Vattudal

Uppdaterad
Publicerad

Det lokala mathantverkets sannolikt starkaste aktörer finns i skogarna runt Ströms Vattudal. Bröderna Stefan och Lars Rislund har där dragit igång en whiskyfabrik i liten skala.

Så klart är det inte bara att sätta igång med att tillverka starksprit när man känner för det. Här började de i princip från noll med att leta sig genom myndighetsdjungeln.

– Det visade sig vara Skattverket som till slut gav oss tillståndet, berättar Lars Rislund.

Vatten från kallkälla

Utan att direkt kalla sig för whiskykonnässörer fick de idén att testa något udda och de gick nogsamt till väga för att komma in i hantverket. Tunnor och kokare köptes av högsta kvalitet från utlandet.

– Och vi tar vatten från en kallkälla och betydelsen av det ska man inte förringa, menar Stefan.

Efter mycket om och men och år av experimenterande fick de till slut ihop en laddning som de vågade gå ut med.

– En whiskyrecensent skrev att det var den bästa förstautgåvan som han upplevt i Sverige – och utlandet, berättar Stefan Rislund.

Men att framställa whisky är en tidsödande process. De fick rådet att även börja tillverka gin eftersom det gå betydligt snabbare fram till färdig produkt. På så sätt får de in rörelsekapital.

Till Nobelgästerna

Ginet görs så mycket som möjligt av lokala bär som de plockar själva. Och resultatet blev så gott att de fick servera det på Nobelfestens efterfest.

– Det kändes märkligt att stå där och servera alla kändisar. Bland annat var The Edge från U2 där och han såg ut att gilla det han drack, säger Lars.

Deras produkter finns i dag hos Systembolaget, men i väldigt liten omfattning.

– Vi har tillstånd att sälja inom 15 mils radie. I södra Sverige skulle man klara sig bra på det, men här uppe blir det ju inte många butiker, konstaterar Lars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.