Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Byggnaden är uttjänt både tekniskt och ekonomiskt det är i princip bara taket kvar som man kan bevara” – hör Anna Karin Lundmark vd Årehus om Bygården i Undersåkers framtid i klippet ovan. Foto: Eva Danielsson/SVT

Bygården i Undersåker ska rivas – bostäder och butikslokaler ska byggas

Publicerad

Tanken var att hela Bygården i Undersåker skulle ha varit helt riven nu, men rivningen har försenats.

– Vi har gjort en ny upphandling och vi räknar med att rivningen börjar i september, säger Anna Karin Lundmark vd på det kommunala bostadsbolaget Årehus.

Under många år har det funnits planer på att riva den 70 år gamla byggnaden Bygården i Undersåker och förra året klubbade kommunstyrelsen igenom beslutet:

– Den är otjänlig, säger Anna Karin Lundmark vd Årehus.

1, 6 miljoner kronor beräknas rivningen att kosta:

– Vi har redan börjat riva och tagit bort det som vi kan återanvända. Till exempel ska fönster skickas till Ukraina, säger Anna Karin Lundmark

Starka protester

Många bybor har varit kritiska till rivningen, de hade hellre sett en renovering av byggnaden.

– Jag har full förståelse för det, men att renovera Bygården skulle kräva en så omfattande renovering för att klara Boverkets byggregler rörande exempelvis tillgänglighet, brand och ljud. Huset är också väldigt energikrävande, säger Anna Karin Lundmark.

Nybygge kostar 50 miljoner

Årehus ser gärna att det byggs lägenheter och butikslokaler på platsen:

– Runt 50 miljoner skulle det kosta att bygga, säger Anna Karin Lundmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.