Det hela började med att det fanns intresse i byn för att sätta upp solceller. Men i stället för att sätta upp på de egna taken så bildade man ett bolag och byggde en gemensam anläggning med över 300 solpaneler.
Anläggningen kostade de nio delägarna lite drygt en miljon att bygga och det mesta av arbetet gjorde man själva. Efter statligt bidrag och möjlighet att dra av momsen så landade notan på omkring 500 000.
– Det handlade inte i första hand om att tjäna pengar, utan att göra egen el. Jag hade mark i bra läge som dessutom ligger väldigt nära Jämtkrafts transformatorstation, så det var helt perfekt, säger Lars Hägerström.
Stort intresse för solpaneler
Vattenfalls årliga undersökning Solindex visar att invånarna i Jämtlands län är mer intresserade att investera i solpaneler än vad man är i Sverige i övrigt. Men samtidigt visar undersökningen att Jämtland är näst sist i listan över vilka län som har bäst förutsättningar att skapa solenergi om alla småhus skulle sätta upp solpaneler, bara Gotland ligger efter.
– Jag tycker vi har bra förutsättningar här, med rakt söderläge. Dessutom vinklar vi våra paneler för att kompensera att solen står lägre under vintern. Vi ser att det gör stor skillnad och dessutom blir det mindre problem att det lägger snö på dom, säger Lars Hägerström.
Tycker fler borde haka på
– Vi är fortfarande den enda solanläggningen i landet som drivs på det här sättet, som ett kooperativ, fast det borde kunna finnas fler. Det är bara att göra samma sak, för det är inte så komplicerat, säger Lars Hägerström.