• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Magnus Swartling berättar om de stora utmaningar som curlingklubben stått inför denna vinter. Hör mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer

Curlingklubben i Östersund hårt pressad av pandemi och ishaveri

Uppdaterad
Publicerad

”En olycka kommer sällan ensam” kan gälla för curlingklubben i Östersund denna vinter.

Inte nog med att alla intäkter har uteblivit i spåren av coronarestriktioner, dessutom smälte isen efter ett strömavbrott. Då gick många ideella timmar åt för att under två veckor bygga upp isen igen så att åtminstone juniorerna i klubben ska kunna träna.

Curlingklubben i Östersund är en av många föreningar som kämpar med ekonomin när restriktioner till följd av smittspridning har införts. Bara juniorer tillåts träna i hallen och klubbens största inkomstkälla, företagscurling, har helt upphört. Samtidigt betalar föreningen ca 1000 kr per dag i hyra till Östersunds kommun som äger hallen.

Larmet fungerade inte

Ett strömavbrott för snart tre veckor sedan orsakade att isen smälte. Ett larm som skulle gått till kommunens servicetekniker fungerade inte så kylaggregatet stod still i flera dygn innan det upptäcktes.

Magnus Swartling är ungdomstränare i klubben:

– Det blev otroligt mycket mer jobb för oss ideella krafter i klubben. Det är ett jättejobb att återställa isen i spelbart skick. Det är klart vi är besvikna för det är ju inte första gången heller.

Extrakostnad på en halv miljon

Vid ett tidigare tillfälle för några år sedan förstördes stenarna när vatten sögs in i dem och sprack. Stenarna måste nämligen förvaras på isen hela tiden under säsongen. Det blev ett försäkringsärende men innebar ändå att klubben var tvungen att låna pengar och lägga ut 500 000 kronor. Ett lån som de precis har betat av.

Den här gången verkar dock stenarna ha klarat sig.

Klubben byggde hallen

Curlinghallen byggdes på 80-talet av flera mindre föreningar i Östersund, men övertogs 2012 av kommunen eftersom klubbens ekonomi även då var i gungning. Trots det tycker föreningen att de ändå kan ställa vissa krav på skötsel och underhåll. Allra helst skulle de vilja att det byggdes en helt ny hall i anslutning till övriga issporter vid Östersund Arena. I de tidigaste förslagen om vilka sporter som skulle inrymmas i ishallen så ingick även curling men bantades bort.

Hör mer om den drömmen i det här klippet:

En sport bland andra vintersporter

Eva Borg är ordförande i Östersunds Curlingklubb och hoppas att ett sådant bygge någon gång kommer igång.

– Jag tror att det skulle gå att få till ett bra samarbete mellan oss, kommunen och Mittuniversitetet. Curling skulle då på ett naturligt sätt ta plats bland andra vintersporter och kunna attrahera både studenter och forskning via Vintersportcentrum. Vi skulle kunna bli Europas bästa curlingstad.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.