Just nu utreder polisområde Jämtland Härjedalen ett 30-tal ärenden som handlar om övergrepp mot barn. Det är en rejäl ökning, 2017 hade de exempelvis mellan 10 och 12 utredningar igång.
Att antalet ökat så mycket tror polisen beror på två saker: Dels har det blivit lättare för förövare att få tillgång till material, dels har polisen blivit bättre på att upptäcka brotten.
– Vi samarbetar både nationellt och internationellt. Vi har bättre analysprogram och är bättre på att spåra och upptäcka, säger Frida Hemborg som är en av polisens utredare.
Fler förövare tar kontakt med barn
Samtidigt har coronapandemin gjort att den här typen av brott ökat. Polisen har märkt att förövare i högre utsträckning än tidigare tar kontakt med barn och unga för att utnyttja dem sexuellt. De har sett hur förövare utbyter tips och delar bilder och filmer.
Vad är det här för människor som begår de här brotten?
– Det är alla typer. Det är främst män men vi ser även kvinnor. Men de kommer från alla samhällsklasser, säger Kristin Larsén som är polisens gruppchef för våld i nära relationer och brott mot barn i Jämtlands län.
Sällan en utredning läggs ner
När polisen i Jämtlands län hittar en ip-adress och en lokal användare agerar de snabbt.
– Då tar vi hjälp av regionala insatsstyrkan och griper gärningspersonen och säkrar material, säger Kristin Larsén.
Hur snabbt sker det?
– I polisområde Jämtland Härjedalen pratar vi dagar. Vi agerar direkt.
Målet är att i första läget stoppa förövaren. Därefter fortsätter utredningen. Enligt Kristin Larsén är det väldigt sällan som en utredning läggs ner.
– Vi tar förövarna i nästan alla fall, säger hon.
Detta eftersom det oftast finns teknisk bevisning i form av just bilder och filmer.
– På så sätt är det här tacksamt att utreda.
”Bara skrapar på ytan”
I dagsläget jobbar 19 personer vid den här enheten.
Räcker det?
– Nej. Inte med det mörkertal som finns. Jag tror att vi bara skrapar på ytan. Hade vi varit fler hade vi tagit fler, säger Kristin Larsén.
Polisens tips till föräldrar:
Ta reda på vilka sajter barnet använder och besök dom själv.
Fråga barnet hur det är på internet.
Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Dessa vuxna är bra på att luras, de kan verka unga och schyssta. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.
Uppmana barnet att vara försiktig med att lämna ut privat information eller skicka bilder till någon man inte träffat.
Man bör inte prata i webkamera med okända personer.
Be barnet berätta direkt om de får kontakt med en person som säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, och om en person börjar prata om sex eller vill träffas.
Källa: Polisen