Om nationalparken Vålådalen-Sylarna-Helags hade bildats, hade den sträckt sig från Anarisfjällen i öster till norska gränsen i väster och omfattat ett område på drygt 225 000 hektar. Foto: SVT Design

Därför blev inte området Vålådalen-Sylarna-Helags nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

Höga och unika naturvärden har gjort området till nationalparkskandidat flera gånger. Under 2010-talet kom processen ganska långt, men avbröts 2019 då det inte gick att uppnå enighet kring bildandet.

Att göra nationalpark av Vålådalen-Sylarna-Helags-området har varit aktuellt vid flera tillfällen. Redan 1989 fanns området med i planerna för nya nationalparker i Sverige. 2008 blev frågan aktuell igen då Naturvårdsverket lade fram en plan för 13 nya nationalparker i Sverige.

Höga naturvärden

Det är områdets höga och unika naturvärden som gjort det till en nationalparkskandidat. En nationalpark innebär inte bara ett starkare naturskydd utan ger också en höjd status som besöksmål.

Striden om fjällen

En förstudie gjordes under 2012 och 2013. År 2015 beslutade Naturvårdsverket att starta ett projekt inför eventuellt beslut om nationalpark, flera dialogmöten hölls till exempel med boende i närheten av den tänkta nationalparken. Men arbetet tog tvärstopp tämligen omgående, men återupptogs 2017 med en ny projektledare från länsstyrelsens sida. 

Full enighet krävdes

Genom hela arbetet underströk Naturvårdsverket att det krävdes full enighet för att planerna skulle bli verklighet. Med full enighet menades att om någon av kommunerna, någon av de tre inblandade samebyarna eller Sametinget sa nej till en nationalpark så skulle det innebära ett stopp för planerna.  

Arbetet kom så långt att projektets samverkansgrupp enades om mål, syfte och  preliminär inriktning för nationalparken. Men när de olika parterna skulle godkänna formuleringarna kring mål och syfte sade Handölsdalens sameby nej till en fortsatt process. Företrädare för samebyn menade att de skrivningar som fanns inte tydliggjorde renskötselrätten. Inom Handölsdalens sameby var man inte överens om att det här betydde att de skulle säga nej till nationalparken. Samebyn föreslog att renskötselrätten på ett tydligt sätt skulle skrivas in i det övergripande syftet med att bilda nationalparken. Men det motsatte sig Naturvårdsverket, ett skäl var att i så fall behövde miljöbalken skrivas om.

Arbetet avslutades 2019

I maj 2019 bedömdes projektet med att bilda nationalparken Vålådalen-Sylarna-Helags nått vägs ände. Det gick inte att uppnå full enighet och arbetet avslutades. Cirka 10 miljoner kronor beräknas processen ha kostat. Hade nationalparken blivit verklighet hade den omfattat ett område på drygt 225 000 hektar eller knappt sex gånger fyra mil. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet