Foto: SVT

Därför bor vi på landet

Uppdaterad
Publicerad

Här är det långt till grannarna, men nära till vännerna. Det säger Göran Rudbäck som var en av de i Rossön med omnejd som passade på att träffa SVT Nyheter Jämtland när de gjorde sitt första publikmöte i den serie som SVT genomför över hela landet.

Under november månad gick SVT ut i sina kanaler och berättade om satsningen på publikmöten – och uppmanade intresserade att höra av sig med en inbjudan.

Marcus Bryntesson, med rötter i Rossön, var en av de som hörde av sig till SVT Nyheter Jämtland. Ett ämne han gärna ville prata med SVT om var klyftan mellan stad och land.

– Drivkraften i små orter bör tas tillvara på ett betydligt bättre sätt än i dag, säger han och menar att politiker bättre borde signalera hur viktig den drivkraften är – och även bli bättre på att använda sig av den för bygdens utveckling.

– Det värsta jag vet är när politiker ska ”tillsätta en utredning”. För då vet man att det inte kommer att hända någonting, säger Marcus Bryntesson.

Skev bild när hela Sverige skildras ur storstadens perspektiv

Även media har ett ansvar att spegla hela Sverige ur fler perspektiv, menar Marcus.

– Dagens fokus när det gäller nyheter, vardagsproblem och ekonomi speglas till stor del från ett storstadsperspektiv där glesbygd, småstad och landsbygd står inför stora utmaningar, säger Marcus.

Göran Rudbäck som är engagerad i Rossöns samhällsförening håller med och menar att framför alllt riksmedier alltid utgår från storstadsperspektivet när de skildrar nyheter, oavsett var de utspelar sig.

– Det handlar om att staden är normen – och allt annat jämförs med det, säger Göran Rudbäck.

Ett tiotal personer från både Rossön och omkringliggande byar kom till mötet med SVT och frågorna som diskuterades rörde sig mycket kring hur landsbygden skildras, av reportrar som ofta själva bor i en större huvudort.

Hur kan medierna då göra för att förändra perspektivet varifrån landsbygden skildras?

– Lyssna bättre, och inte bara på digitala kanaler. Många i er publik använder inte Internet. Det är viktigt att även de känner sig lyssnade på, säger Marcus Bryntesson.

Landsbygdsnyheter fokuserar ofta på något negativt

Ett annat ämne som togs upp var att många nyheter om landsbygden har ett negativt fokus.

– Vi har en negativ självbild, säger Inger Kraft Etzler, som själv skriver för Jämtlands Tidning och även är engagerad i flera olika föreningar.

Och Ove Bryntesson, som drivit sport- och färghandel i byn i 39 år, håller med.

– Vi som bor här har det största ansvaret att inte prata så mycket skit om bygden. Lyft hellre upp det som är bra, säger Ove Bryntesson.

Sålde huset i Stockholm och fick drömlivet i Jämtland

Flera av de som var med på mötet hade flyttat till bygden från storstäder som Stockholm. En av de var Ingbrith Månsson som sålde huset i Stockholm när hon gick i pension och flyttade till Backe där hon jobbar när hon själv känner för det, men även engagerar sig ideellt för landsbygdsutvecklingsgruppen Fjällsjö framtid.

– Det är skitbra här, men det kommer inte ut. Det här har ju varit våran dröm, säger hon.

Föreningskollegan Linnea Bergström valde att flytta till Backe med sin pojkvän från Transylvanien efter att ha bott utomlands i flera år.

– Jag tror det vänder snart, säger hon. Jag känner många yngre som skulle vilja göra samma sak, skaffa en gård, bli självförsörjande.

Men kanske vi inte når ut med hur bra det är här- och hur billigt det är att skaffa sig det? frågar sig Linnea Bergström.

Även Margareta Mårtensson är engagerad i föreningen Fjällsjö framtid med bas i Backe.

– Det krävs mer ideellt arbete när man bor här. Det är ju mer utmanande, på gott och ont.

Hon understryker att det faktiskt är ett aktivt val att bosätta sig på landet.

– Vi bor ju här för att vi VILL bo här. Inte för att vi ”bara blev kvar”, säger Margareta Mårtensson.

Företagare: Ser extrema fördelar att bo här

Lars Björkman utsågs förra året till Årets unga skogsföretagare och hans företag sysselsätter omkring 25-30 personer. Han menar att han blivit framgångsrik mycket tack vare de fördelar som livet på landet kan ge. 

– Jag ser extrema fördelar med att bo i Rossön. Här får jag en så mycket bättre service än jag skulle fått i Östersund. Priserna är lägre, jag får hjälpen när jag behöver den och jag dras med mycket mindre spilltid, säger Lars Björkman.

Steinar Mårtensson driver ett turistföretag och möter många kunder från östeuropa, som Tjeckien och Polen.

– De älskar tystnaden här. De är otroligt positiva och när de hör de låga priserna på fastigheter här så vill många flytta hit, säger Steinar.

SVT:s publikmöten

Hela SVT Nyheter genomför en rad möten med publiken över hela landet under våren. Syftet är att få ett närmare samtal med tittare och läsare om de frågor som publiken tycker är viktiga.

Vill du ha besök av SVT Nyheter Jämtland och prata samhällsfrågor med oss?

Hör av dig till redaktionen på jamtland@svt.se.

Eller ring vår redaktionschef Camilla Wahlman på 070-2416666

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.