Fallet belyser godtycklighet inom planering, byggande och infrastruktur i Åre kommun. SVT Jämtlands ansvariga utgivare Mark Cummins skriver om varför vi granskar utköpet av Sofia Lind. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Därför granskar SVT exploatörers inflytande på beslutsprocesserna i Åre kommun

Publicerad
Krönika ·

Påverkan från exploatörer, det vill säga de som utvecklar ett område genom att bygga vägar och byggnader, på lokalpolitiken är en vanligt förekommande metafor i populärkulturen. Men när det faktiskt sker i Åre 2024 och både tjänstemän och politiker bekräftar det, blir fallet lika oroande som uppseendeväckande.

Mark Cummins

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Jämtland

I mitten av mars höll Jonas Törngren, tillförordnad samhällsbyggnadschef i Åre kommun, möten med personalen i kommunhuset. Där meddelades att plan- och byggchefen Sofia Lind lämnar sin befattning med ett utköpsavtal, på grund av ’bristande förtroende’ från exploatörer och därmed även politiker.

Exploatörers kritik enda skälet som angavs

Personalens starka reaktioner ledde till krav på ett möte med kommunchefen. Vid mötet fanns även kommunalråden Martine Eng (S), Mikael Sundman (VV) och oppositionsrådet Daniel Danielsson (C). De framhöll att beslutet var en ”samlad bedömning” men bekräftade att exploatörer hade framfört kritik till politikerna, vilket Martine Eng har bekräftat för SVT.

Inga andra motiv för beslutet framkom.

Påverkan är något annat än åsiktsfrihet

Bör företag och exploatörer framföra åsikter om tjänstemäns och beslutsfattares arbete? Visst är åsiktsfrihet en del av demokratin och tillgång till våra politiker är en av svenska demokratins styrkor, men situationen i Åre tyder på flera problem.

Det är relevant och av allmänintresse att kommunledningen och politikerna lät sig påverkas av exploatörernas påtryckningar, och att de bekräftade detta genom att ange exploatörernas missnöje som orsak till chefsbytet.

Agerandet riskerar att skada kommunen

Detta riskerar att skada Åre kommuns rykte och försvåra rekrytering och behållande av kompetent personal. Paradoxalt nog kan det också göra det svårare att attrahera företagsinvesteringar i framtiden, särskilt då fallet belyser godtycklighet inom planering, byggande och infrastruktur.

Mest allvarligt är dock att det riskerar att undergräva allmänhetens förtroende för politiker och för systemets neutralitet och objektivitet i beslutsfattandet till förmån för alla medborgare – inte bara de inflytelserika. Därför bör det granskas.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.