Erik Alexandersson och hans släkt äger skog i området runt Kall i Åre kommun. Foto: SVT

Skogsägaren Erik från Kall: ”De vill konfiskera marken som vi äger och brukar”

Uppdaterad
Publicerad

I den statliga skogsutredning som nu är klar siktar man på att nästan all fjällnära skog i Sverige ska skyddas. Om förslaget går igenom kan över 7 000 privata skogsägare förlora rätten att bruka sin skog. Erik Alexandersson i Kall i Åre kommun är en av dem, och menar att familjen blir ifråntagen sitt arv.

I ett skogsparti utanför Kall håller Erik Alexandersson och hans bror på att avverka. Här har deras släkt brukat marken sedan mitten av 1800-talet.

– Det är dags att avverka och plantera nytt, säger Erik Alexandersson.

Men frågan är om det här blir sista gången. I den skogsutredning som nu är klar finns förslaget att nästan all skog längs hela fjällkedjan ska få ett formellt skydd. Det handlar om 525 000 hektar.

Det här är skog som i dag ägs av staten, av stora skogsbolag, men också av över 7 000 privata skogsägare. Går förslaget igenom kommer de förlora rätten att bruka sin mark. Utredningen pekar på att de då förslagsvis kan köpas ut eller erbjudas mark någon annanstans.

– De konfiskerar marken som vi äger och brukar, säger Erik Alexandersson.

I videon ovan berättar Erik Alexandersson om känslorna inför förslaget, och vad det skulle innebära.

Lokala politiker kritiska till tvång

Skogsutredningen är en del av januariavtalet från 2019. Så småningom ska den landa hos regeringen men redan nu får den kritik. I ett remissvar pekar bland annat Socialdemokraterna i Jämtlands län på hur viktigt skogsbruket är för sysselsättningen.

– Det här är en industri som vi behöver, säger Anna-Caren Sätherberg (S), riksdagsledamot och ordförande i Socialdemokraternas partidistrikt.

De är kritiska till att fjällnära skog ska skyddas oavsett markägarnas vilja.

– Frivillighet som grund pratar utredningen om när skog ska avsättas och skyddas. Men när det kommer till den fjällnära skogen pratar man ändå om ett slags tvång, säger Sätherberg.

Förslaget: Utveckla naturturism

I skogsutredningen föreslår man att landsbygden kan ställa om och istället satsa på exempelvis naturturism. Men det ger inte Anna-Caren Sätherberg mycket för.

– Vi har redan en väl utvecklad turism men vi måste ha flera ben att stå på. Vi måste också ha skogsbruket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.