• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stuguns kyrka har snart solpaneler. Foto: SVT

Stuguns kyrka får hjälp från ovan med energi

Uppdaterad
Publicerad

Stuguns kyrka är byggd 1896. Den är den första kyrkan i landet byggd före 1940 som får montera upp solpaneler på taket. Det beror på att många kyrkor är skyddade enligt kulturmiljölagen.

– Det är häftigt att vara först i landet, säger kyrkoherden Lennart Raswill

Det har varit en process på två och ett halvt år. Kyrkoherde Lennart Raswill har haft kontakt med länsmuseét Jamtli ur kulturhistorisk synvinkel. Han har ansökt om bygglov från kommunen. Även elektriker och räddningstjänst har varit inkopplade. Man har besiktat taket för att se att det håller.

Stort intresse

Det har kommit många telefonsamtal från andra församlingar runt om i landet. De vill veta hur man lyckats.  

– Jag har ju väldigt bra argument eftersom det här blir ju inte så synligt från vägen. Man kommer in på andra sidan och det här  solcellerna ligger ju mot skogen och älven. Så det blir perfekt här, säger Lennart Raswill, kyrkoherde i Håsjö pastorat.

Både köpa och sälja

Den anläggning som nu monteras kommer att distribuera ungefär 10 procent av den elförbrukning man har i Stuguns kyrka.

– Vi kan ju tänka oss sommardagar när vi inte gör av med så mycket då får det ju gå ut på elnätet. Då säljer vi där men sedan får vi köpa andra tider på året, säger Lennart Raswill.

Länsstyrelsen bidrar

Man beräknar att det hela kommer att kosta upp till 800.000 kronor och sedan får man 30 procent av det i statligt stöd.

– Sedan vet vi inte om vi kommer att tjäna igen det här men jag tänker att det spelar inte så stor roll. Det viktiga är att vi bidrar till åtta ton mindre koldioxidutsläpp per år, säger Lennart Raswill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.