• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Det finns naturvårdspengar att hämta

Uppdaterad
Publicerad

Bynäset på Frösön har blivit tillgängligt tack vare bidraget. Nu vill länsstyrelsen ha in fler ansökningar från kommuner,företag och föreningar.

Varje år finns det 1,5 miljoner hos länsstyrelsen som är öronmärkta för naturvård och friluftsliv. Föreningar, kommuner, företag och privatpersoner kan ansöka om bidraget som innebär att man får ett stöd till hälften av kostnaden.

Pengarna går under namnet LONA, Lokala naturvårdssatsningar. Sista ansökningsdagen för projekt under 2019 är första december.

– Vi vill ha in fler ansökningar. Det finns pengar kvar, säger Per Sander, chef för naturskydd på länsstyrelsen.

Ökad tillgänglighet på Bynäset

Östersunds kommun har hållit sig framme och bland annat fått pengar till att öka tillgängligheten på Bynäset. Kommunens Skogengrupp har byggt ett vindskydd av kommunens virke -  ett stort bord och två stabila eldstäder.

– Bänkarna går att svänga ut så man kan köra fram rullstolar och barnvagnar, säger Niklas Agerberg, arbetsledare för  Skogengruppen.

– Vi har byggt och placerat ut 14 bänkar längs stigar och satt upp skyltar. Dessutom har vi  fixat parkeringar för handikappbilar och bussar.

Inte kommersiellt

Föreningar kan till exempel söka bidrag till rastplatser, spångar och vindskydd. Privatpersoner kan till exempel få bidrag till att hålla en fäbod öppen för allmänheten.

– Det får inte vara kommersiellt, säger Per Sander. Men företag har fått bidrag. I Åre gick företag samman för att göra cykelnedfarter mer stabila och  därmed förhindra ras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.