För fjärde gången stoppar örnpopulationen i Skorvdalen i närheten Vemdalen planerna på ett nytt skidområde. Foto: Illustration: Björnrike Syd

Domstol stoppar bygget av Björnrike Syd – för fjärde gången

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av skidanläggningen Björnrike Syd i Skorvdalen i Härjedalen stoppas ännu en gång.

Detta efter att ha prövats i domstol för fjärde gången.

Det är Mark-och miljödomstolen som nu river upp länsstyrelsens beslut om klartecken till bygget.

Störningen för kungsörnarna i området skulle bli för stor – och även leda till negativa konsekvenser för kungsörnspopulationen i stort, anser domstolen.

Björnrike Syd

Planerna på en skidanlägging i Skorvdalen i Härjedalen har funnits i många år. Anläggningen som först gick under namnet Örndalen men numera kallas Björnrike Syd och har prövats i tre tidigare domstolsprocesser.

I samtliga fall har skyddet för kungsörnarna stoppat planerna.

Men i juni ifjol gav länsstyrelsen klartecken till projektet när länsstyrelsen godkände företagets ansökan om samråd enligt miljöbalken.

Klartecknet gavs med krav på försiktighetsåtgärder för att skydda naturen.

Beslutet överklagades av flera miljöorganisationer.

Förbjudet störa vilda fåglar

På torsdagen meddelade Mark- och miljödomstolen sin dom: länsstyrelsen beslut rivs upp.

– Det räcker inte med de försiktighetsåtgärder som länsstyrelsen beslutat om. Domstolen ser ändå att etableringen innebär en så stor störning att den inte är förenlig med artskyddsförordningen, säger domare Anna Uddenberg.

Enligt artskyddsförordningen 4 § 1 st. 4 p. är det förbjudet att avsiktligt störa vilda fåglar, särskilt under deras häcknings- och uppfödningsperiod,

Högsäsongen för skidanläggningen kommer att vara från februari till och med april, under kungsörnens häckningstid, när arten är särskilt känslig för störning.

Nationellt värdefullt örnrevir i Skorvdalen

Ett av exploatörernas viktigaste argument var att kungsörnarna flyttat från det planerade området. Men domstolen menar att det inte stämmer. Kungsörnsreviret är kvar och därför kommer exploateringsområdet att innesluta reviret.

Det inrättade fågelskyddsområdet och skyddsåtgärderna som föreslagits kommer därför inte att vara tillräckliga, enligt domen.

Men det är inte bara det aktuella kungsörnsreviret som riskerar att påverkas negativt av etableringen utan också kungsörnspopulationen i stort.

Kungsörnen ligger idag inte på en ”tillfredsställande nivå”, alltså en nivå som garanterar att den långsiktigt kan finnas kvar inom sitt naturliga utbredningsområde, enligt domstolen. Därför är varje lyckad häckning av stor betydelse.

Härjedalen står för en nationellt betydelsefull andel lyckade häckningar bland kungsörnar, därför är kungsörnsreviret i just Skorvdalen mycket värdefullt, slår domstolen fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnrike Syd

Mer i ämnet