Foto: SVT

Dyr sanering för Storsjö Strand

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att krävas omfattande sanering av nästa etapp av Storsjö Strand. Marken är betydligt mer förorenad än man tidigare trott.

Det byggs för fullt på Storsjö Strand. Fyra kvarter i en första etapp. Men för etapp två kommer det att krävas omfattande marksanering. En fördjupad markundersökning har visat att området är mer förorenat än man tidigare trott.

Risk för hälsan

Länsstyrelsen har bytt riskklass på området, från en trea, vilket betyder måttlig risk för människors hälsa, miljö och grundvatten, till en tvåa, vilket betyder stor risk.

– En högre riskklassning är faktiskt positivt, säger Bengt Gryckdal, mark-och exploateringschef på Östersunds kommun. Det innebär att vi har större möjlighet att få bidrag från Naturvårdsverket för att sanera området.

Nedgrävt ånglok?

Hela området Storsjö Strand är utfyllnad. Sedan slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1970-talet användes området som tipp för jord, byggmaterial, bilar och annat skräp. Det ryktas till och med att det någonstans finns ett ånglok nedgrävt.

Dessutom har det funnits kol-och oljeupplag och annan industriverksamhet på området. Genom årens lopp har det också varit utsläpp av farliga ämnen och en mängd bränder. Allt detta gör det finns olika gifter i marken – olika PAH:er (cancerogena kolväten), arsenik och tungmetaller. För att man ska kunna bygga bostäder på området så måste det saneras.

– Vi visste att det var utfyllnadsmaterial i området, men kanske inte i den omfattningen som det har visat sig vara, säger Bengt Gryckdal.

Ska bli säkert

Nu ska kommunen söka pengar från Naturvårdsverket för saneringen. Beräkningar visar att det kommer att kosta mellan 25 och 45 miljoner kronor att sanera det som ska bli etapp två av bostadsområdet.

– Det är klart att det innebär att kostnaden för bostadsområdet blir högre, säger Bengt Gryckdal. Men det är ett väldigt bra område för bostäder.

Men kommer det att bli säkert för de som ska bo här?

– Ja, det kan jag lova, säger Bengt Gryckdal. Det är väldigt höga krav som ställs.

Se ett längre inslag om detta i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.