• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sommaren på akutmottagningen har varit intensiv men samtidigt har det gjorts förbättringar. I klippet berättar sjuksköterskor och chefer vad de tänker om läget. Foto: Jakob Wesslund/SVT

Efter en tuff sommar – nu ser akutmottagningen på Östersunds sjukhus ljuset i tunneln

Uppdaterad
Publicerad

Inför sommaren hade akutmottagningen på Östersunds sjukhus ett svårt utgångsläge där man inte hade tillräckligt med sjuksköterskor för att få ihop bemanningen. Att få ihop scheman har varit en utmaning men avdelningen har ändå lyckats att lägga pusslet.

– Det har varit tufft att ha alla rader täckta vecka för vecka då vi behöver ha vår grundbemanning och inte kan ha luckor i den. Men på något sätt har vi löst det tillsammans, säger Anna Nordin, tillförordnad enhetschef på akutmottagningen. 

Lösningen har bland annat varit att personalen frivilligt har gått in och jobbat extrapass och att man tagit extra hjälp av bemanningssjuksköterskor. Alla chefer har också arbetat kliniskt och inte tagit fyra veckors sammanhängande semester.

Coronaviruset i Västernorrland

Bättre arbetsmiljö

Personalen vittnar också om en tuff situation men menar samtidigt att arbetsmiljön har blivit bättre sedan i våras.

– Det är mycket patienter på sommaren och jag tror att det har varit slitit för många men vi har ställt upp för varandra och löst situationen, säger Stefan Sandman ledningssjuksköterska på akutmottagningen och förtroendevald på Vårdförbundet.   

En förändring som har gjorts är att ledningen har infört en testperiod där personal som vill har kunnat arbetat 12-timmars pass i utbyte mot att de kan vara lediga fler dagar i sträck.     

– Jag ser det som väldigt positivt. Att jobba 12 timmar är ansträngande, men man får mer sammanhängande ledig tid och bättre möjlighet till återhämtning, säger Sandman.   

”Ser ljusare ut nu”

Även under den sista semesterperioden hoppas man att läget ska fortsätta vara stabilt.

– De kommande veckorna ser bättre ut än i början av sommaren, då hade vi mycket inskolningar och nu kan de som skolades in arbeta på egen hand. Så det ser ljusare ut nu men samtidigt får det inte hända för mycket för då får vi en svår situation igen, säger Anna Nordin.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet