Tvådelad bild. Vänster: cyklist i skogen. Höger: person i sjukvårdsuniform.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olga Carlquist är traumakoordinator inom region Jämtland Härjedalen. Hon har analyserat skadorna från cykling det gångna året. Foto: Arkiv/SVT, Maria Harning/SVT

Efter kaoset på Östersunds sjukhus – regionen vill ha dialog om downhillcykling

Publicerad

I somras påverkades vården på Östersunds sjukhus när ett stort antal allvarligt skadade kom in, efter att ha skadats vid downhillcykling, främst i Åre.
Nu vill regionen ha en fördjupad dialog med de aktörer som har downhillbanor.

Nu under sportlovsveckorna är det högsäsong för Östersunds sjukhus för att ta hand om folk som skadat sig när de åker skidor. Men en växande skara patienter på sjukhuset är downhillcyklister. Det visar den sammanställning som Region Jämtland Härjedalen har gjort.

– Vi har fler skidskador. Men det är allvarligare skador från downhillcyklingen, säger Olga Carlquist, traumakoordinator inom regionen.

Större andel skadade på cykel

Trots att mångdubbelt fler åker utförsåkning på skidor än cyklar downhill i länet, så är det en större andel skador från cyklingen.

Under 2024 vårdades 27 personer med skador från downhillcykling på Östersunds sjukhus. Nio av dessa var svårt skadade.
87 personer fick sjukhusvård för skidolyckor. Av dem var 26 allvarlig eller svårt skadade.
12 personer vårdades för snowboardolyckor, varav 5 var allvarligt skadade.

Vill ha bättre dialog

Eftersom downhillsäsongen sammanfaller med sommarsemestrar och lägre bemanning inom vården så vill nu regionen fördjupa dialogen med arrangörerna av cyklingen.

– Om vi ser att det är mycket fler svårt skadade patienter som vi får in, och vi har en bra dialog så kan man kanske göra nåt åt det, hoppas Olga Carlquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.