Robin Pettersson, arbetsledare på återvinningen i Odenskog i Östersund, står fram för en stor container där man samlar in textil och kläder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är brutalt” – Robin Pettersson på återvinning visar upp hur mycket kläder och textil som lämnats in bara under förmiddagen. Foto: Lukas Johansson/SVT

Efter nya kraven – textilåtervinningen i Östersund snart full: ”Brutalt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det just nu beskrivs som ”lågsäsong” på återvinningen i Östersund kommer det in ett ton med textilier i veckan. Men snart är det slut på utrymme på återvinningscentralen.

– Det är brutalt mycket, säger Robin Pettersson, arbetsledare på återvinningscentralen.

Från 1 januari 2025 gäller krav på utsortering och separat insamling av textilavfall från hushåll och verksamheter. Kommunerna ska ansvara för att samla in textilavfall. Tidigare hänvisade de materialet till energiåtervinning, alltså förbränning.

Mycket hamnar fel

I containern för textil hittar vi bland annat ett par rosa hela barnstövlar, liksom en stor mängd madrasser, täcken och gosedjur. Allt detta måste förflyttas till förbränning,

– Det tar väldigt många arbetstimmar att sortera och vi har ingen möjlighet att sortera ut och skänka till organisationer som säljer second hand, säger Robin Pettersson.

I textilinsamlingen ska kläder, dukar, gardiner och filtar, hattar och kepsar. Men skor, blöta textilier eller kläder med målarfärg flyttas och slängs.

Mitten: sopsäck med kläder lyfts och slängs i en container på återvinningen i Östersund. Höger: tjej i svart jacka och svart mössa, står och funderar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jävligt mycket” och ”Inte klokt” – så reagerar länsborna på klädhögarna, och så mycket köper de själva. Foto: Lukas Johansson/SVT

Oklart var kläderna ska ta vägen

I nuläget stannar alla tyger och kläder på återvinningen i Odenskog eftersom det saknas avtal var allt ska ta vägen. Och snart är utrymmet fullt.

– Vi kanske klarar oss i fem veckor till, innan det är helt fullt, säger Mickael Sten, verksamhetsutvecklare.

Efter att en leverantör drog sig ur måste kommunen förvara kläderna tillsvidare. Men en lösning är på gång med en ny organisation som ska ta emot kläder och tyger. Det som är tillräckligt fint ska säljas i second hand-butiker. Det som inte duger till det skeppas utomlands, berättar Mickael Sten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.