Valle Sjöberg Brynjegård visar sin skicklighet i att manövrera en truck. Foto: Barbro Sellin/SVT

Elever på fordonsprogrammet tävlade inför Yrkes SM 2020

Uppdaterad
Publicerad

Idag har tolv transportskoleelever från hela Norrland varit med och tävlat till Yrkes SM. Vann gjorde Elias Enfeldt. Han får åka till Helsingborg 22-24 april 2020. Valle Sjöberg Brynjegård kom på femte plats.

Ungdomar från gymnasieskolans fordonsprogram, inriktning transport, visade prov på skicklighet i Östersund idag. De åskådliggjorde flera moment som alla speglar en lastbilschaufförs vardag.

– Det  är fem stycken praktiska moment. Lite manövrering och hantera fordon. Det är också att hantera lastsäkring och truck. Sedan har vi också ett teoretiskt moment där man får svara på ett antal frågor, säger Lasse Holm projektledare från TYA, Transportfackens Yrkes-&Arbetsmiljönämnd.

När du tog ställde ner flaket , var det mycket precision?

– Ja, det var det och så såg man inte så bra i speglar och sånt. Man får kolla i kameror och chansa lite grann, berättar Valle Sjöberg Brynjegård elev på fordons- och transportprogrammet, Jämtlands gymnasium Fyrvalla.

Elev från Vilhelmina vann

Den som vann tävlingen var Elias Enfeldt. Han går på Malgomajskolan i Vilhelmina.

Transportbranschen förändras

Behovet av lastbilsförare är stort och transportfacket menar att det kommer att behövas 50.000 nya förare de närmaste tio åren.

– Dels är det ju så att transporter, godstransporter ökar generellt och det är ju tack vare att vi blir fler här i landet. Sedan är det så att internethandeln gör att transportbranschen förändras och då kommer det att behövas fler lastbilsförare, berättar Lasse Holm.

Arbete som lastbilschaufför

För Valle finns det jobb som väntar när han är klar med sin treåriga utbildning till sommaren.

– Som det känns nu så skulle jag kunna ta det jobbet, säger Valle Sjöberg Brynjegård. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.