Mattias Barsk som är programutvecklare för minoritetsspråk på SVT poängterar att de inte vill visa en exotisk skildring av renskötaren.
– Det är människor, det är det som är poängen här, det är människor med känslor och tankar om framtiden och känsloliv och grubblerier, det är det vi vill skildra. Sedan kan man aldrig ta ifrån folk som inte har sett det där, att det kanske ser exotiskt ut, men främst handlar det om att visa hur det verkligen är och vad man tänker på, säger Mattias Barsk till Sameradion & SVT Sápmi.
I programmet Renskötarna ska tittarna närgånget få följa Inga Biret Márjá, Laara Persson och Ber-Joná Labba. Tre unga vuxna vars liv, enligt programbeskrivningen, präglas av väderförhållanden, längtan efter kärlek, hundens humör och kikarens kvalité.
”Ville skildra renskötarlivet nära inpå”
För att hitta rätt personer för programmet berättar programutvecklaren Mattias Barsk att de gick mycket på tips efter personer som är intressanta, varma och fina att följa.
– Vi valde att göra Renskötarna för att vi ville skildra renskötarlivet nära inpå och inifrån och ut, berätta hur det verkligen är att vara ung renskötare idag. I serien får man också perspektivet att det här är något som går i generationer och det kommer en generation efter dem också, så det handlar mycket om vad som ska hända sedan, vad händer nu och vad händer sedan, säger Mattias Barsk.
Tittaren får följa med i renskötarnas vardag som kantas av hektiska sommarnätter, hårt arbete, sökandet efter den perfekta matchen på en datingapp, fotbollsderbyn och en evig släktträff.
Vill undvika objektifiering
I Sápmi betyder familj och vänner allt, kan man läsa om programmet på SVT, men hur lätt är det att hitta kärleken i ett så litet kollektiv?
Mattias Barsk berättar att det är viktigt att visa renskötarnas verklighet som den är.
– Det är ju för att ta bort den här stereotypen. Vi berättar inte om samer utan vi berättar från samiskt håll, med samer och på samiska, så det är viktigt att det berättas från rätt håll, annars blir det ju någon slags objektifiering som vi inte vill ha, säger Mattias Barsk.