Kvinna tittar mot solen på snöig sjö i fjällen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett enkelt hej kan bryta ensamhet, göra någon glad och vara starten på en livslång vänskap. Det menar Hej främlings grundare Emma Arnesson. Foto: Julia Örtegren

Engagemang för gemenskap och hälsa – Hej Främling fyller tio år

Uppdaterad
Publicerad

Det startade med en skidskola för asylsökande i Grytan utanför Östersund. Tio år senare finns föreningen Hej främling på över 50 platser runt om i Sverige. Vi har träffat grundaren Emma Arnesson hemma i Funäsdalen.

– Världen må vara skakig, men vi kan göra enormt stor skillnad med enkla medel. Det är Hej främling ett bevis på, berättar Emma Arnesson, som ser ljust på framtiden trots ett tungt världsläge.

Firar tio år

Under de senaste tio åren har Emma Arnesson vigt sitt liv åt att jobba med Hej Främling.

– Grunden för oss har hela tiden varit hälsa och inkludering. Och att jobba med enkla medel, där våra ledare håller i aktiviteter som de själva brinner för. Visst kan det vara tungt, och visst blir man berörd. Framförallt av att träffa människor som flytt krig och förföljelse. Men glädjen och gemenskapen som vi upplever på daglig basis inom Hej främling, den överväger allt, säger hon.

Hur påverkar det skakiga världsläget er verksamhet?

– Det märks att folk bär på mycket oro, men det gör det bara ännu viktigare att vi ser, bryr oss om och pratar med varandra säger Emma Arnesson.

Hör henne berätta mer i klippet om vad engagemang för andra kan ge i svåra tider.

Om HEj FRÄMLING

Förening som grundades i Östersund 2013. Hej främling erbjuder gratis hälsofrämjande aktiviteter för att stärka och inkludera fler i samhället. Föreningen är öppen för alla, och bygger på ideellt engagemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.