En tjej slår en stor eritreansk trumma

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu har den nya eritreanska kristen-ortodoxa kyrkan i Ängsmon i Östersund invigts med sång, dans och glädje. Se mer av invigningen, och hör om kyrkan i videon. Foto: Dzintra Dumbre

Den eritreansk-ortodoxa församlingen i Östersund har fått en egen kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Tre nya präster och en egen kyrka. I lördags invigdes den nya eritreansk-ortodoxa kyrkan i Östersund. Församlingen som själva finansierat bygget har väntat i över åtta år på att få sin kyrka.

Redan 2013 startades den kristna eritreansk-ortodoxa församlingen i Östersund som 2015 hade runt 500 medlemmar.

– Det har varit väldigt svårt för oss att hitta en plats att vara på. Men till slut hittade vi marken här som vi kunde köpa från kommunen och börja bygga kyrkan, säger Okaby Mehari som är en av grundarna till församlingen och var sekreterare i kyrkans byggkommité.

Fast samlingsplats

Tidigare har församlingen kunnat samlas endast en gång per månad. Det för att att man behövt hitta och boka lokal i god tid, samt hämta all rekvisita från lager. Nu ser man fram emot att träffas varje lördag.

– Nu har vi fått tre nya präster i församlingen, vilket gör att vi kan ha bön på lördagar. Alla i kyrkan är frivilliga, även prästerna så det är inget avlönat jobb.

Finansierat av medlemmarna

Det tog många år för församlingens medlemmar att skramla ihop pengarna till både marken och byggnaden. Men med lite hjälp från andra eritreansk-ortodoxa församlingar runt om i Sverige och Europa, är kyrkan nu färdigställd.

– Alla är välkomna hit, vi vill att kyrkan ska användas, säger Okbay Mehari

Se mer från invigningen i videon och hör vad de nya prästerna tänker om sitt nya uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.