Jonas Engman och en adventsljusstake.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inget nytt fenomen att tidigarelägga adventsfirandet – hör etnologen Jonas Engman svara på tre frågor om trenden. Foto: SVT, TT

Etnologen: Därför blev novent trendigt

Publicerad

Allt fler väljer att fira ”novent”, vilket är en sammanslagning av orden november och advent. Det betyder kort sagt att julfirandet tidigareläggs. Men vad är novent och vilka firar det? Det är några frågor som Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet i Stockholm, svarar på.

– Det kan ses som en ritual samtidigt som det inte är det, säger Jonas Engman.

Varför firar folk tidigare?

– Julfirandet är ofta kopplat till nätverk och ens familj, och det är något som inte direkt har minskat utan snarare ökat. Sedan har vi den kommersiella biten med handeln, som också hjälper oss att flytta gränser.

För Heidi Rydahl i Östersund är det ett sätt att ta sig ur novembermörkret. Colin Mohlén däremot tycker det är för tidigt.

– Chilla, säger han.

Inte ovanligt med tidigt firande

Enligt etnologen Jonas Engman har traditionen att fira jul skjutits fram vid flera tillfällen under åren. För 150 år sedan började firandet bara två eller en dag innan självaste julafton. Senare tillkom skyltsöndagen som började två veckor innan jul.

– På 90-talet så börjar man firandet redan i mitten av november, så vi har ju hela tiden tidigarelagt julfirandet. Nu börjar folk även ta in granen till första advent istället för dagen innan jul, säger Jonas Engman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.