Nästa år är det 40 år sedan Ann-Charlotte Ernehed för första gången demonstrerade för Långforsen, fisket och naturen.
– Det känns som ett jubel inombords, säger hon och blickar ut över forsen. Fantastiskt att politikerna enats och är med oss efter så många år. Det har varit en komplicerad resa.
Eldsjälarna poängterar att det inte handlar om att Kälom ska bilda en ekonomisk förening.
Se ett längre inslag om Forsräddarna i SVT Play.
Många vill bli medlemmar
– Det är personer i bygden, i Krokoms kommun, som står bakom det här, säger Anders Lundin som bor i Kälom
Arbetet med bilda föreningen drog igång på allvar när det blev klart att det finns politisk majoritet för att ge Jämtkraft i uppdrag att utreda möjligheterna för att överlåta kraftverket och restaureringen till en förening i bygden.
– Det är inte snack om att bilda en förening utan om vi ska 15 eller 500 medlemmar, säger Anders Lundin. Vi har fått ett enormt gensvar från politiker, föreningar och fiskeintresserade i hela landet.
En affärsuppgörelse
Jämtkrafts vd Anders Eriksson säger till ÖstersundsPosten att ett överlåtande ska ses som en affärsuppgörelse. Och Jämtkrafts ordförande AnnSofie Andersson (S) uppger att det kan handla om en köpeskilling på ett tvåsiffrigt miljonbelopp. Skrivningen ”överlåta” är alltså inte solklar.
– Jag förväntar mig att det blir ett överlåtande i god ton, säger Ann-Charlotte Ernehed. Att det inte blir fler konflikter med Jämtkraft.
Anders Lundin försäkrar att det finns en plan för finansiering, men han är företegen när det gäller var pengarna ska komma ifrån.
Vill förhandla med Jämtkraft
– Det är klart att vi har tänkt på det, säger han. Men jag tror på att förhandla med Jämtkraft direkt – inte i media. Vi vill att det ska gå rätt till.
Kraftverket är i stort behov av renovering och det ser Anders Lundin som en utmaning.
– Tänk att få byggnadsvårdsförklara kraftverket och byggnaderna ,renovera och öppna ett museum här. Många i bygden har minnen härifrån.