Splitbild. Till vänster Martin Bergwall, länsstyrelsen. Till höger graf som visar ökning av åtlar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler vill jaga björn, och regeländringen från i fjol gör att rekordmånga vill jaga från åtel. Hör vad det betyder för jakten i klippet. Foto: Maria Harning/SVT, Henrik Crona/SVT

Explosionsartad ökning av björnåtel i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att använda åtel, alltså när man använder mat för att locka björnar, vid licensjakten fortsätter att öka. I år har fler än 1 480 åtlar anmälts i landet.

– Bara i Jämtlands län är det mer än 100 fler än förra året, säger Martin Bergwall, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen till SVT Jämtland.

Den 21 augusti inleds licensjakten på björn i sju län. Och antalet ansökningar om att åtla, det vill säga lägga ut någon form av föda för att locka fram viltet, har ökat kraftigt.

Antalet björnar som får skjutas i år är något lägre än tidigare år. I Jämtlands län till exempel är avskjutningen 121 björnar, vilket är en kraftig minskning jämfört med de senaste åren. I fjol fick 185 björnar skjutas.

– Det har varit ett mål att sänka björnstammen, och våra beräkningar visar att den har minskat, säger Martin Bergwall.

Här finns en karta över åtlar i Jämtlands län

Licensjakten på björn

Jakten pågår från den 21 augusti och som längst till den 15 oktober. Så här ser tilldelningen ut i de län som har licensjakt:

  • Värmland: 3 björnar
  • Gävleborg: 125
  • Dalarna: 80
  • Jämtland: 121
  • Västernorrland: 85
  • Västerbotten: 48
  • Norrbotten: 24

Totalt i landet: 486 björnar.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.