Inga-Lis Bromée Sjöberg, här vid sin fäbod i Klövsjö, framhåller vikten av fäbodbruk i coronatider. Foto: Mats Olofsson, Klövsjö.

Fäbodbrukaren Inga-Lis i Klövsjö: ”Fäbodar viktiga i coronatider”

Uppdaterad
Publicerad

Fäbodar kan tyckas höra det förflutna till men i själva verket är de viktigare än någonsin nu i coronatider. Det var man eniga om på fäbodriksdagen i helgen. Hör en av fäbodbrukarna, Inga-Lis Bromée Sjöberg från Klövsjö, berätta varför.

Temat för helgens fäbodriksdag i Klövsjö var fäbodbrukets roll i dagens samhälle.

Förutom samhällsdebatt stod också mer handfasta färdigheter på agendan, som att göra ostlöpe.

En självskriven deltagare var Inga-Lis Bromée Sjöberg. ordförande för Jämtland Härjedalens fäbodförening, och med en egen fäbod när Storhogna. På plats var också ordförande för Förbundet Svensk Fäbodkultur, Kenneth Johansson. Hur de ser på framtiden för landets fäbodar kan du höra ovan.

I länet finns i dag nära 100 personer som får fäbodersättning.

Fotografierna i videon ovan är tagna av Mats Olofsson, Klövsjö.

Vad menas med Fäbodriksdag?

Fäbodriksdagen som begrepp utgör en regelbundet och mest varje år återkommande öppen nationell sammankomst, ”Fäbodriksdag”,  för alla som är intresserade och berörda av fäbodkultur, utmarksbete och levande fäbodbruk samt tillhörande traditioner och sedvänjor.

Syftet med denna sammankomst är information, diskussion och öppen dialog kring aktuella och angelägna frågor för fäbodbruket.

Fäbodriksdagarna har inget formellt beslutsmandat för någon fäbodförening, utan är ett fristående forum fördiskussion och nätverkande.

Huvudtema för årets Fäbodriksdag är fäbodbrukets och fäbodbrukarens roll i samhällsbygget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.