Skogsstyrelsen förbjuder miljardären Roger Akelius att avverka i ett områden i Krokoms kommun. I området finns rödlistade fåglar. Foto: Torbjörn Haag/SVT och Naxalps/Wikimedia Commons

Fåglar stoppar Roger Akelius skogsavverkning i Jämtland

Publicerad

Tretåig hackspett, järpe och spillkråka är de fridlysta fåglarna som får Skogsstyrelsen att avslå Roger Akelius begäran om att avverka 34 hektar skog i Krokoms kommun.

Skogen är ett naturskogsområde med äldre gran- och barrnaturskog i Krokom som myndigheten har konstaterat utgör en viktig livsmiljö för de rödlistade fågelarterna.

Roger Akelius ansökan om avverkning inkom i oktober i fjol. Akelius har gjort försök att mildra effekterna med förslag om hänsynsytor, men det räcker inte enligt myndigheten.

Därför beslutar myndigheten om förbud mot avverkning i området, och förbudet förenas med viteshot om sex miljoner kronor.

Sedan några år tillbaka är Akelius den största privata skogsmarksägare i både länet och landet. När SVT Jämtland försökte nå Akelius i samband med hans köp av skog i Jämtland under 2023, skrev han i ett mail:

”Jag vill hellre ge mina arvingar vacker miljö än en påse med pengar. Men jag ställer inte upp på några intervjuer.”

Beslutet om avverkningsförbud gäller i fem år och kan överklagas.

Miljardären Roger Akelius har köpt skog för över 400 miljoner kronor i Jämtlands län. På bilden ser man till vänster tät granskog med snö på träden. Till höger Roger Akelius, en skallig man med glasögon, blå tröja och vitblårandig skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Akelius är landets och länets största skogsägare, han ger sällan några intervjuer men i videon kan du se mer om hans innehav i Jämtlands län. Foto: Paul Kleiven/TT och SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.