Bee Hallgren, står i skinnjacka, mössa och glasögon och håller i sina hundar framför en byggnad på Körfältet i Östersund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte om vi får bestämma” – hör hyresgästen Bee Hallgren i Östersund samt Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen, i klippet. Foto: Lukas Johansson/SVT

Fastighetsägarna i Östersund vill höja hyrorna med 11 procent – Bee, 21: ”Får dra ner på allt roligt”

Uppdaterad
Publicerad

Om fastighetsägarna får bestämma kommer hyran höjas med 11 procent inom Östersund. Orimligt, enligt Hyresgästföreningen.

Hyresförhandlingar mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har inletts. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas med 11 procent i Östersund på grund av ökade kostnader.

– Hyran måste utvecklas i takt med kostnaderna, säger Lisa Hjelm, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna MittNord.

”Långt ifrån rimligt”

Men Hyresgästföreningen kallar höjningen för”chockhöjning”. De anser att fastighetsägarna ska ta en större kostnad själva i tanke på hur lönsamt det varit att vara fastighetsägare under decennier.

”Bolagen borde ha byggt en kassa för sämre tider”, skriver man i ett pressmeddelande.

Vilken nivå av hyreshöjning man kan acceptera vill Hyresgästföreningen inte svara på under pågående förhandlingar, som förväntas vara klara innan jul.

Hör hyresgästen Bee Hallgren och Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen, berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.