Två sjukvårdspersonal i skyddsutrustning arbetar vid en patient i en intensivvårdsmiljö. De står vid en sjukhussäng som är omgiven av medicinsk utrustning,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I tio års tid har läkare i Region Jämtland Härjedalen fått för lite betalt – flera hundra läkare har drabbats enligt läkarföreningens ordförande Annika Östling. Foto: SVT arkiv

Felaktiga ersättningar till läkare i ett decennium i Region Jämtland Härjedalen – nu betalas miljonbelopp ut

Uppdaterad
Publicerad

I ett decennium har hundratals läkare inom Region Jämtland Härjedalen fått för lite betalt. Nu håller felen på att rättas till, och det handlar om miljonbelopp som regionen måste betala ut.

Det var under pandemin som Jämtlands läns läkarförening upptäckte att något var fel. I kaos och iklädda gasmasker jobbade personal utan att få rätt ersättning, och när de själva blev sjuka uteblev sjuklönen.

Ett detektivarbete tog fart och snart stod det klart att det handlade om ett mångårigt systemfel.

– Att det var så omfattande trodde vi inte, säger Annika Östling som är allmänläkare och ordförande i läkarföreningen.

Felaktiga ersättningar i tio års tid

Preskriptionstiden gör att man endast kunnat titta tio år tillbaka i tiden och under hela den tiden har läkare fått felaktiga ersättningar, främst vad gäller ob, sjuklön och jourersättning.

– Vi har jobbat en del gratis helt enkelt, säger Sara Sehlstedt, röntgenläkare och ledamot i Jämtlands läns läkarförening.

Regionen åtgärdar felaktigheterna

Region Jämtland Härjedalen har under en tid jobbat aktivt för att rätta till felen men arbetet är svårt. Enskilda läkare har drabbats olika, det ser olika ut mellan olika enheter och det handlar som sagt om en lång tidsperiod.

– Arbetsgivaren ska ha en eloge som gjort ett seriöst jobb att försöka leta, spåra och försöka rätta det som går att rätta, säger Sara Sehlstedt.

Hittills har totalt cirka 1,8 miljoner kronor delats ut, varav 1,3 miljoner gått till medlemmar i Jämtlands läns läkarförening. Utöver det kan läkare söka skadestånd. Vad slutnotan blir vet man alltså inte ännu.

Komplicerade avtal en orsak

Hur kunde det då bli så här? Enligt Region Jämtland Härjedalen finns det flera olika faktorer som påverkat.

– En grundläggande orsak är att arbetsgivaren inte har hanterat administrationen på rätt sätt och att det har funnits kunskapsluckor avseende läkarnas avtal. Avtalet i sig är relativt komplicerat och det har försvårat administrationen, säger Maria Hasselgren som är enhetschef på löneservice.

Efter att felen uppdagades har det skett en genomlysning som resulterat i riktade utbildningsinsatser.

– Vi behöver fortsätta utveckla systemen och underlätta för medarbetarna att registrera sin tid på rätt sätt, säger Jessica Eriksson som är HR-strateg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.