En person i förd jacka med huva som tar emot en brun papperspåse. Till höger en person som lyfter tomma sprutor med en pincett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på infektionsmottagningen i Östersund där missbrukare kommer in för att få nya och rena sprutor. Klippet i början är en rekonstruktion. Foto: Lukas Johansson/SVT

Fem år av fria sprutbyten i Östersund – inte bara en social vinning

Publicerad

För fem år sedan slog man upp dörrarna för fria sprutbyten i Östersund. En ifrågasatt verksamhet men som enligt verksamhetschefen gör stor nytta i samhället.

– Det är ett jättebilligt sätt att hålla undan kostnader om bortser från att titta på all social nytta, säger Jessica Nääs.

2015 rekommenderade Folkhälsomyndigheten alla Sveriges regioner att införa fria sprutbyten. Fyra år senare blev det verklighet i Jämtland.

Sedan öppningen 2019 har fler och fler hittat till mottagningen, men det handlar inte om att fler missbrukar nu, säger Jessica Nääs, verksamhetschef på infektionskliniken.

– Det finns en stor misstro mot myndigheter i den här gruppen av människor men fler vågar sig hit. Kompisar tar med kompisar.

Samhällsekonomisk vinning

Under åren har det varit debatt om huruvida man ska erbjuda den här typen av verksamhet med skattefinansierade medel. Men Jessica Nääs säger att det, utöver många sociala vinster för människor, även är en ekonomiskt lönsam verksamhet.

– Det här är ju ett sätt att få kontakt med den här gruppen som i sin tur kan leda till att vi kan hjälpa personer ur sitt missbruk. Men innan de är redo för det, så håller vi de smittfria.

Sprutbytesmottagningarnas historia i Sverige börjar i Malmö och Lund, åren 1986/1987 – i klippet får du en sammanfattning av hur det utvecklats till att i dag finnas över hela landet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sprutbytesmottagningarnas historia i Sverige börjar i Skåne på 80-talet – i klippet får du en sammanfattning av hur det utvecklats till att nu finnas över hela landet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.