• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Länsstyrelsen åtalsanmäler Wangensten Fisk AB för brott mot miljöbalken. Företagets vd, Jörn Wangensten, anser att Länsstyrelsen svartmålar fiskodlingen. Foto: SVT / Wangensten Fisk AB

Fiskodling åtalsanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen åtalsanmäler företaget Wangensten Fisk AB för brott mot miljöbalken. Anledningen är att stora mängder fisk smitit från odlingen i Hoverberg.

Under sommaren upptäckte fiskare att det var ovanligt mycket regnbåge i södra Storsjön. Misstankarna riktades mot fiskodlingen i Vattviken, Hoverberg. Där driver Wangensten Fisk AB en fiskodling sedan 2012.  Länsstyrelsen uppmärksammades på problemet och kunde konstatera att minst 2000 regnbågar smitit ur trasiga kassar.

Nu går länsstyrelsen vidare och anmäler Wangensten Fisk AB till åklagare, misstänkta för brott mot miljöbalken.

– Vi bedömer att de kan ha brutit mot de villkor som är fastställda för verksamheten, säger Anders Hagström, miljöskyddshandläggare vid Länsstyrelsen i Jämtland till SVT. Misstänker vi att det kan vara så är vi skyldiga enligt lag att göra en anmälan.

Företaget: ”Svartmålning”

För Jörn Wangensten, vd på Wangensten Fisk AB, kommer anmälan som en överraskning.

– Jag blir väldigt förvånad över anmälan, säger Jörn Wangensten till SVT. Vi hade ett väldigt trevligt möte med länsstyrelsen senast. Nu står det klart att länsstyrelsen vill svartmåla oss och vårt företag och vår verksamhet.

Jörn Wangensten menar att fiskodlingen i Hoverberg har en väldigt liten miljöpåverkan, jämfört med annan matproduktion, och att den och slakteriet ger ett antal lokala arbetstillfällen. Det är också bara en ytterst liten del av fisken som smitit.

Han säger också att företaget har vidtagit de åtgärder som länsstyrelsen krävt. Men länsstyrelsen menar att kontrollerna brister.

– De har villkor att de ska kontrollera kassar och kontrollera sin verksamhet så att det sköts på ett bra sätt, och det är väl främst det som den här åtalsanmälan gäller, säger Anders Hagström.

– Vi har beslutat att vi ska ha dykutrustning på plats och att minst två personer ska ha dykcertifikat, säger Jörn Wangensten. Då kan vi omedelbart gå ner om det händer något. Vi får också en återkommande kontroll av kassarna och det är åtgärder som vi sätter in omgående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.