• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Patrik Nordin (t h), tävlingsledare för Fjällmaraton, kallar polisanmälan för vansinne. Foto: Kalle Vertergård, Vemdalen Foto & Jakob Wesslund, SVT

Fjällmaraton polisanmält: ”En kniv i ryggen”

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de fjällmaratonlopp som arrangerades runt Ottsjö förrförra veckan har blivit polisanmält av polisen själva. Loppet saknade tillstånd och eftersom fler än 50 personer deltog bröt det mot ordningslagen, menar polisen.

Tiomilaloppet Spartan som gick av stapeln lördagen den 1 augusti har nu blivit föremål för en polisutredning. Loppet var en del av en löparfestival i fjällen med nio lopp på åtta dagar.

Nicke Gärdin är gruppchef för tillstånd på polisregion nord och han säger att alla lopp under festivalen genomfördes utmärkt och inom lagens ramar, men vid tiomilaloppet blev det fel.

– Där var det fler deltagare än 50. De ansökte sent och fick inget tillstånd eftersom vi inte hann, men de genomförde loppet ändå.

”Kniv i ryggen”

Arrangören för Fjällmaraton, Patrik Nordin, är upprörd över anmälan och kallar det en kniv i ryggen från polisen.

– Vi har haft en bra dialog med polisen och fått godkänt att genomföra sex lopp. Vi ansökte även om detta lopp men den ansökan behandlade de inte. På detta lopp var det minst deltagare och andra ansökningar hanterade de på ett dygn, men den här ansökan kom in fem dagar i förväg, säger Patrik Nordin.

Varför genomförde ni loppet trots att ni inte fick ett godkänt beslut?

– Sista dygnen jobbade vi dygnet runt och alla andra lopp var godkända, vi såg inte mejlet från polisen och förstod inte varför de skulle neka just detta lopp där det var färre deltagare än i alla andra lopp?

”Vi är inte intresserade av att jaga nån, men vi fick tips om att loppet genomfördes”, säger Nicke Gärdin, polisen. Foto: Kalle Vertergård, Vemdalen Foto

”Vansinnigt”

90 personer genomförde hela loppet och löparna startade vid olika tillfällen med avstånd till varandra.

– Man kan åka till Åre torg eller Gekås och träffa tusentals personer, men om jag som maratonarrangör har fler än 50 personer på samma ”arena”, som i det här fallet sträcker sig från Vålådalen och tre mil bort till Edsåsdalen, riskerar jag fängelse på sex månader. Det är vansinnigt.

Annorlunda om ansökan kommit tidigare

Polisen Nicke Gärdin har dock svårt att se att en domstol skulle döma ut ett fängelsestraff i ett sånt här fall. Han säger även att om ansökan kommit in tidigare hade de kunnat ha en dialog med Patrik Nordin så att loppet kunde genomföras.

Den 22 augusti har Patrik Nordin ett nytt fjällmaratonlopp inplanerat, denna gång i Bydalen.

– Vi funderar på att ställa in och bara köra för eliten. Kanske släpper vi på motionärer på eftermiddagen när eliten gått i mål, men vi vet inte om vi vågar på grund av mörkret.

– Men om det sunda förnuftet segrat hade man förstått att de som startar en timme senare inte utgör en smittrisk för dem som är en mil bort, avslutar Patrik Nordin.

Här berättar Patrik Nordin om säkerheten inför loppen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.