• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Vi gör allt vi kan för att inte bli smittade eller föra smitta vidare, så det är största försiktighet som gäller”. Det säger fjällräddaren Rickard Svedjesten. Foto: Jakob Wesslund, SVT

Fjällräddningen förbereder sig på fler räddningar av coronasjuka

Uppdaterad
Publicerad

Denna sommaren är det fler än vanligt som söker sig till fjällen för att semestra då coronapandemin satt stopp utlandsresor. Detta kan dock innebära en svårare situation för fjällräddningen som förbereder sig på fler insatser där personen som behöver räddning är smittad.

Sedan pandemins utbrott i mars har fjällräddningen i Jämtland och Härjedalen haft fem fall av räddningsinsatser där personen som behövt hjälp misstänks ha varit smittad av viruset. Majoriteten har skett under vintersäsongen och fjällräddningen har kunnat undsätta människor i nöd med hjälp av en pulka som dragits efter en skoter. Vid dessa tillfällen har man helt kunnat undvika kontakt men det är svårare på sommaren. 

– Vi försöker att aktivt hålla avstånd så mycket vi kan men det finns situationer då det blir svårt. Är det till exempel svår terräng måste vi ta oss närmare för att kunna hjälpa den skadade, säger Rickard Svedjesten, ordförande för Svenska Fjällräddarnas riksorganisation.

Coronaviruset i Jämtlands län

Ny utrustning

Efter att ha väntat under våren har nu alla fjällräddnings-stationer, med undantag för Dalarana, fått ny skyddsutrustning. Det handlar om skyddsdräkter, handskar och handsprit. Men även om det finns en risk att stöta på en Covid 19-smittad person på fjället beskriver Svedjesten att det är få fjällräddare som är oroliga. 

– Personligen är jag inte rädd. Däremot har vi en stor respekt för viruset och vi tänker igenom hur vi ska göra säkra insatser.  Vi följer även de rekommendationer vi har fått från pollisen. Men det är fortfarande oerhört viktigt att du beskriver vilka symptom du har när du  larmar för att be om hjälp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet