Den skjutna fjällrävshonan hade skabb Foto: Länsstyrelsen i Jämtland

Fjällräv kraftigt angripen av skabb

Uppdaterad
Publicerad

Fjällrävarna i Frostviken är angripna av skabb. Det visar de provsvar som kommit från Statens Veterinärmedicinska Anstalt under måndagen. Nu påbörjas ett stort arbete med att behandla alla fjällrävar.

Det var för några veckor sedan som Länsstyrelsens naturbevakare började misstänka att allt inte stod rätt till med fjällrävarna i norra Jämtland. Flera rävar hade tappat hår och såg ut att vara angripna av skabb.

I onsdags förra veckan så beslutade Naturvårdsverket att en av fjällrävarna fick skjutas, för att kunna testas för skabb. Bara några timmar senare sköts en hona strax norr om Raukasjö. Kroppen skickades till Statens Veterinärmedicinska Anstalt för analys och under måndag kom svaret. Tiken var kraftigt angripen av skabb.

– Man hade inte behövt skjuta en fjällräv för att konstatera att det rör sig om skabb, säger professor Anders Angerbjörn, projektledare för SEFALO+, ett projekt för att rädda den starkt utrotningshotade fjällräven.

– Det syntes på bilderna som tagits vid lyorna att det rörde sig om skabb, säger han. Behandlingen av fjällrävarna hade kunnat starta för flera veckor sedan.

Fjällrävarna har troligtvis fått skabben av rödrävar i området. Enligt Anders Angerbjörn är rävskabben på uppgång bland rödrävar i Norrland. Inom SEFALO+ projektet ingår att skjuta av rödrävsstammen för den konkurrerar ut fjällrävarna.

Nu sätter Länsstyrelsen igång med ett arbeta för att behandla fjällrävarna mot skabb. Det är ett stort arbete som kommer att kräva stora resurser.

– Behandlas inte fjällrävarna så dör de, säger Anders Angerbjörn. Nu ska fjällrävarna fångas in och behandlas med skabbmedicin. Sedan behandlas de igen efter fyra veckor. Exakt hur många fjällrävar som måste behandlas är oklart, men det rör sig troligtvis om ett 50-tal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.