• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lisa Öberg, doktorand Mittuniversitetet Foto: SVT

Fjällvärlden snart grön

Uppdaterad
Publicerad

JÄMTLAND Om hundra år kan fjällkedjan se helt annorlunda ut. Där det i dag ligger glaciärer kan det växa träd. Det visar ny forskning från Mittuniversitetet.

En studie som inom kort publiceras i tidskriften Landscapeonline visas sensationella fynd från den svenska fjällkedjan. När glaciärerna smälter tinar det som fanns där innan fram.

– Det är ju spännande, det ger nya forskningsmöjligheter, säger Lisa Öberg, doktorand på Mittuniversitet

Hon har tillsammans med professor Leif Kullman kartlagt fynd som gjorts när glaciärerna smälter. De har hittat ett stort antal trädbitar som nu har åldersbestämts och fynden är sensationella:

– Det visar det att de växte träd där glaciärerna ligger i dag, flera hundra meter högre än dagens trädgräns, säger Lisa Öberg.

Träden som tinat fram växte på plats för mellan 13000 och 4 400 år sedan. Att man hittat trädrester som inte är yngre än så kullkastar en annan teori.

– Förut trodde man att glaciärerna var lämningar från den senaste istiden, men att träden växte där för så kort tid sen innebär att glaciärerna i vart fall inte är äldre än 4 400 år, säger Lisa Öberg

Studien visar också att växtligheten åter vänder när glaciärerna smälter.

– Just de nischer där glaciärerna ligger är extra gynnsamma för växtlighet och träd, säger Lisa Öberg.

Så om hundra år kan fjällkedjan se helt annorlunda ut.

– Genom att studera hur trädgränsen låg förut så kan vi ju se hur det kan bli i framtiden om det fortsätter att bli varmare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.