Här är två av fjällrävarna vid en av lyorna runt Helags. Foto: SVT

Framgång för projekt – fler fjällrävar i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Projektet med att rädda fjällrävarna har varit framgångsrikt så här långt. I år har det fötts 18 kullar i länet jämfört med bara 5 förra året.

Det har varit ett bra år för fjällrävarna i Skandinavien. Totalt har 62 kullar noterats, 27 i Sverige och 35 i Norge.

Lars Liljemark, naturbevakare på länsstyrelsen Foto: SVT

– Det ser bra ut, det är 16 kullar här i Helagsområdet trots att det inte är några smågnagare, säger Lars Liljemark, naturbevakare vid länsstyrelsen.

Flera räddningsprojekt pågår

Sommaren 2015 var ett bra år för fjällrävsstammen, då föddes 88 valpkullar i Sverige – men förra året var ett riktigt bottenår med endast åtta kullar. Nu pågår flera räddningsprojekt för att stärka fjällrävsstammen i Jämtlands och Västerbottens län samt i Norge.

TV: Se inslaget om fjällrävarna

Det här projektet har stöd från EU, bland annat i form av stödutfodring och avskjutning av den konkurrerande rödräven.

Lars fyller på tunnorna med torrfoder åt fjällrävarna. Foto: SVT

Nu har arten också gjort en rejäl återhämtning.

– Stödutfodringen betyder oerhört mycket de åren när det inte finns några gnagare då är det deras chans att överleva, säger Lars Liljemark.

Arten är fortsatt hotad

Rödräven är ett hot mot fjällräven eftersom de tar över fjällrävens lyor. I och med att turismen i fjällen har ökat och därmed också nedskärpningen har rödrävarna letat sig uppåt.

– Att man tar bort rödräven från kalfjället betyder mycket, säger Lars Liljemark.

Tror på lämmelår

– Jag har hört att det ska vara lämmel i Norge, lite längre söderut och det brukar börja väster ifrån och då kommer de hit sen så vi får hoppas på det, säger Lars Liljemark.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.