Splitbild. Till vänster en man som röker e-cigarett. Till höger Hanna Viklund, folkhälsosamordnare på Region Jämtland Härjedalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Region Jämtland Härjedalens senaste undersökning har användningen av e-cigaretter fördubblats bland ungdomar i länet sedan 2019. Hör folkhälsosamordnaren Hanna Viklund om varför. Foto: Erik Nylander/TT och Dzintra Dumbre/SVT

Fler unga avstår alkohol men röker e-cigaretter i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Även om fler av länets ungdomar avstår cigaretter, så har användningen av e-cigaretter fördubblats de senaste åren. Dessutom är vitt snus vanligare här.

Användningen av tobaksfria nikotinprodukter fortsätter att stiga bland länets ungdomar, visar en ny undersökning från av Region Jämtland Härjedalen.

– Vi tar fram undersökningen som ett underlag för åtgärder, och i nuläget är det inplanerat fler kunskapshöjande insatser om bland annat nikotinprodukter, säger Hanna Viklund, folkhälsosamordnare på Region Jämtland Härjedalen.

Vitt snus vanligare än i resten av landet

Enligt undersökningen är det vanligare bland eleverna i länet än i riket som helhet att använda vitt snus, alltså snus utan tobak. Störst användning är det bland pojkar i årskurs 9.

– Vi kan inte se om användningen av det vita snuset har ökat i länet, då vi inte mätt det tidigare.

Hör Hanna Viklund berätta mer om ungdomar och användningen av e-cigaretter, vejping, i videon.

SKOLELEVERS DROGVANOR

Undersökningen Skolevers drogvanor tas fram av Region Jämtland Härjedalen och bygger på en enkät som elever i årskurs 9 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet fick svara på 2023.

Den visar att alkoholkonsumtionen fortsätter minska medan nikotinanvändningen ökat bland länets unga. Cigarettanvändningen minskar, medan tobaksfria alternativ som e-cigaretter och vitt snus ökar.

Andelen flickor som snusar har ökat så att det nu är lika vanligt att snusa både bland flickor och pojkar. Nu i länet snusar cirka en femtedel av niondeklassarna och en tredjedel av de som går år 2 på gymnasiet.

Elevernas narkotikaerfarenheter har legat på samma nivå sedan 2008, när undersökningen började.

Källa: Region Jämtland Härjedalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.