Det handlar ofta om storstadskommuner som aktivt medverkar till att socialt utsatta personer flyttas till billigt boende i en annan kommun. I vissa fall har kommunerna ordnat boendet och stått för en del av hyran. De mottagande kommunerna har i de flesta fall inte informerats.
De kommuner i länet som drabbats av social dumpning är främst Ragunda kommun, men också Strömsund och Berg. Det visar en ny rapport från länsstyrelsen och idag, onsdag, presenterades också en nationell rapport om social dumpning för regeringen.
Stora kostnader och mänskligt lidande
Problemet är inte vanligt i länet men att det överhuvudtaget förekommer är upprörande, menar integrationssamordnare Jenny Edlund.
– Det medför inte bara stora kostnader för kommunerna utan onödigt mänskligt lidande. Det är fruktansvärt, säger hon.
Med social dumpning menas att en kommun aktivt medverkar till att en person som är socialt utsatt och som har ekonomiskt bistånd (det som förr kallades socialbidrag) flyttar till en annan, ofta mindre, kommun, där det finns billigt boende.
Flyttades utan att kommunen informerades
För ett par år sedan dök det exempelvis upp 15 nyanlända elever i Strömsund från en kommun i södra Sverige utan att Strömsunds kommun informerats om flytten.
Till en annan kommun i länet flyttades en person med omfattande missbruksproblem som behövde en LVM-placeringen, vilket innebar höga kostnader för kommunen ifråga.
Andra fall kan du höra om i klippet ovan.
Det skulle behövas åtgärder för att förhindra social dumpning, menar integrationssamordnare Jenny Edlund:
– Socialstyrelsen behöver till exempel se över detta att kommuner idag kan tvinga personer att söka bostad utanför den egna kommunen.
I länet finns en samverkan mellan kommunerna för att förhindra social dumpning, men det skulle också behövas en samverkan mellan kommuner på nationell nivå, anser Jenny Edlund.
Förslag till åtgärder
Det skulle behövas flera åtgärder för att förhindra social dumpning, menar integrationssamordnare Jenny Edlund som är den som kartlagt läget i länet.
1) Bostadsmarknaden behöver ses över så att det finns enkla, billiga bostäder även i storstadsregionerna.
2) Det behövs tydligare riktlinjer kring kommunernas ansvar enligt bosättningslagen. Idag tolkar vissa kommuner det som att deras ansvar för en nyanländ upphör efter två år, och kan då aktivt medverka till att den nyanlände flyttar till en annan kommun, enligt Jenny Edlund.
3) Socialstyrelsen behöver se över det faktum att kommuner idag kan tvinga personer att söka bostad utanför den egna kommunen.
4) Det behövs bättre samverkan mellan kommunerna.