Flicka döms för hets mot folkgrupp – ritade hakkors på skola

Publicerad

En tonårig flicka från länet döms för hets mot folkgrupp. Enligt domen ska hon ha ritat hakkors på flera platser inne på sin skola. Meddelandet spreds genom att elever och personal kunde se hakkorsen under en tid.

Flickan har förnekat brott. Enligt henne hade hon följt olika sociala konton och utifrån det trott att Adolf Hitler var en bra person.

Hon uppger att hon vid tidpunkten inte hade läst om andra världskriget och förintelsen och inte förstod innebörden av symbolen. Hon förstod inte att det var en brottslig handling. I efterhand har hon förstått att det inte var rätt och ångrar det hon har gjort.

Andra elever blev upprörda

Tingsrätten anser dock att flickan måste ha förstått innebörden av sitt handlande. Detta utifrån att många andra elever blev upprörda. Dessutom fick både hon och övriga elever information av skolans personal om innebörden av symbolen samt att det inte är lagligt att sprida den.

Att hon inte förstått att det var en brottslig handling fritar inte henne från ansvar, står det i domen.

Flickan döms till 40 dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.