Härjedalens kommun har anmält till IVO att en flicka haft anpassad skolgång utan att behöva det. Foto: Bengterik Busk/SVT

Flicka i Härjedalen fick felaktig skolgång i fem år

Uppdaterad
Publicerad

Härjedalens kommun placerade en elev felaktigt i anpassad grundskola i nästan fem år. Händelsen uppdagades när flickan skulle börja gymnasiet. Kommunen har nu anmält det hela till Inspektionen för vård och omsorg.

Våren 2019 skrevs eleven in på anpassad grundskola, något hon fortsatte ha fram till i våras, då en ny utredning gjordes.

Flickan ska i höst börja gymnasiet, och elevhälsochefen begärde en ny bedömning. Den visade att flickan inte behöver anpassad skola.

Enligt anmälan kan det faktum att flickan haft anpassad grundskola i nästan fem år ha inneburit att hennes utveckling har begränsats och haft en negativ påverkan på hennes självbild och självkänsla.

SVT har sökt företrädare för Härjedalens kommun för en kommentar men utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.