Foto: SVT

Förlossningsskadorna ökar i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kvinnor drabbas av skador i samband med sin förlossning. Enligt Socialstyrelsen är ökningen mest markant i Stockholm och i Region Jämtland Härjedalen.

Regionen står i år värd för den stora konferensen om graviditet och förlossning. 600 barnmorskor och förlossningsläkare ska i veckan lyssna på föreläsningar och se det senaste inom medicinsk utrustning.

Se röster från konferensen i  klippet.

Stressade barnmorskor

Att bland annat förlossningsskadorna ökar har fått regeringen att beställa en rapport om förlossningsvården på landets sjukhus.

– Vi har en bra förlossningsvård, men det måste till utbildning när det gäller förlossningsskador, säger Hanna Almvik som är förlossningsläkare på Södersjukhuset i Stockholm. Det handlar också om arbetsmiljön för barnmorskorna.

Lena Bäck är barnmorska och enhetschef på Östersunds sjukhus. Hon känner till att siffror visar att regionen tappar postion när det gäller skador i samband med förlossningen. Hon efterlyser ett nationellt ansvar för utbildning.

– Det kommer nya grepp för att förhindra bristningar, säger hon.

Erfarna barnmorskor har slutat

Lena Bäck påpekar också att förlossningen i Östersund har fått ett kompetenstapp.

– Många erfarna barnmorskor har gått i pension.

Svåra smärtor i underlivet

Malin Huber är läkare i Östersund och doktorand vid Umeå universitet. Hon vill att man börjar prata mer om förlossningsskador.

– Det går inte att säga att man får räkna med det när man föder barn, säger hon. Kvinnorna får allvarliga besvär med daglig smärta, smärta vid samliv och inkontinens.

Bättre på att upptäcka

Malin Huber påpekar att det inte går att bara se på siffran.

– Det som har blivit sämre är procenten, siffran, säger Malin Huber. Jag tror att det beror på att vi blivit bättre på att upptäcka skador. Vi är noggrannare och väljer ofta att klassa det som en större skada för att få en bättre uppföljning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.