Mamma och barn i naturen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
VAB, det vill säga tillfällig föräldrapenning är ett av de vanligaste välfärdsbedrägerier som upptäcks i Jämtlands län. I videon berättar Oscar Oscarsson på Försäkringskassan om hur myndigheten upptäcker olika typer av fusk. Foto: Martina Holmberg / TT

Försäkringskassan fokuserar på misstänkta bedragare

Publicerad

Varningsklockorna ska ringa högt hos Försäkringskassan. Fler fuskare ska avslöjas. 2023 var det felaktiga utbetalningar på 10 miljoner i länet.

Regeringen vill att Försäkringskassan skärper arbetet med att hitta misstänkta fuskare – de som felaktigt nyttjar vårt välfärdssystem. Till exempel att man tar ut sjukersättning samtidigt som man jobbar och får lön eller att man får ersättning inom LSS för ett handikapp som inte existerar.

– De vanligaste förmånerna som vi ser blir utsatta för bedrägerier är tillfällig föräldrapenning, föräldrapenning, bostadsbidrag och sjukpenning, säger områdeschefen Oscar Oscarsson.

Bedrägerier för 2,2 miljarder

Under 2023 gjorde Försäkringskassan 23 000 kontroller i landet. Det gjorde att man kunde stoppa felaktiga utbetalningar och skicka ut återkrav på sammanlagt 2,2 miljarder.

I Jämtlands län blev 158 personer kontrollerade och resultatet blev återkrav och stoppade utbetalningar till en summa på 10 miljoner kronor. 41 av ärendena ledde till en polisanmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.