Forskaren om att Sverige inte fick OS: ”Det är nog ändå bra”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget OS för Sverige som länet fick ta del av. Men var det bra eller dåligt? Meningarna är delade. Men forskaren Martin Wallstam vid Mittuniversitetet, som studerat effekterna av stora idrottsevenemang, har sin uppfattning klar. Hör hans bedömning i klippet.

Det är bättre med lite mindre idrottsevenamang som är mer geografisk utspridda, än riktiga mega-arrangemang som OS med bara två städer som värdar. Mindre evenemang ger mer jämnt fördelade positiva effekter. Det gäller både för landet i stort och på länsnivå.

Den slutsatsen drar forskaren Martin Wallstam som forskat mycket kring effekterna av idrottsevemang vid Mittuniversitetet i Östersund.

Hör mer om det i klippet ovan.

Martin Wallstam håller för närvarande att studera effekterna av de båda VM-arrangemangen som genomfördes i länet i vintras.

Kort om OS och ekonomin

Den statliga garanti Sverige gav gällde enbart den yttre säkerheten i samband med OS-arrangemanget. Vid OS i Vancouver uppgick kostnaderna för den yttre säkerheten till sju miljarder kronor.

Inte ett enda OS som det finns tillförlitlig information om har lyckats genomföras på eller under budgeten som presenterats i kandidaturen.

(källa: Mittuniversitetet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.