Personalen på en förskola i Bergs kommun kräver skyddsutrustning. Men kommunen vill inte gå med på kravet. Detta av flera anledningar. Foto: TT

Förskolepersonal kräver skyddsutrustning – kommunen säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombudet på en förskola i Hackås, Bergs kommun, kräver att personalen får skyddsutrustning eftersom de anställda är oroliga att smittas av coronaviruset. Men kommunen säger nej. Nu blir är det upp till Arbetsmiljöverket att avgöra om de anställda har rätt till skyddsutrustning.

– Det finns inget som hundraprocentigt säger att barn inte smittar och det är svårt med social distansering i förskolan. Personalen känner oro, vissa är själva i riskgrupp eller bor med personer i riskgrupp, säger Charlotte Henriksson, skyddsombud på den aktuella förskolan.

Hon har lämnat in en så kallad 6:6a-framställan till sina chefer. Där kräver hon att det ska finnas munskydd, visir, skyddsförkläde och skyddshandskar på förskolan.

Coronaviruset i Jämtlands län

Charlotte Henriksson vill även att det ska finnas bättre rutiner.

– Om vi är i ett arbetslag och någon måste gå undan med ett barn som uppvisar symtom, vem ska göra det? Det kan ta en timme innan vårdnadshavare kan hämta sitt barn. Ska vi stå och diskutera i situationen vem som ska ”offra sig”? Vem ska göra prioriteringen? undrar hon.

Cheferna säger nej

Kommunen vill dock inte tillmötesgå kravet och därför ska nu Arbetsmiljöverket avgöra frågan.

– Det finns inga rekommendationer om skyddsutrustning för förskola eller grundskolor. Jag haft kontakt med vår medicinskt ansvariga sjuksköterska som i sin tur haft kontakt med smittskyddet på regionen och där framkommer att det inte är aktuellt, säger Anneli Olofsson, utbildningschef i Bergs kommun.

Hon menar också att barn inte är några stora smittspridare.

– Vi kan inte säga att det är hundraprocentigt, men de säger att det är säkrare än inom vården eller en butik. Det finns inga konstaterade fall där barn har smittat, säger hon.

Varför tar ni fajten om skyddsutrustning – om den nu skulle lindra oro hos personalen?

– Om de ska ha skyddsutrustning är det bra om det blir fastställt. Och ska man ha skyddsutrustning behöver man få utbildning i hur det ska användas, för det kan innebära en större risk och en falsk trygghet.

Skyddsombudet Charlotte Henriksson är medveten om att skyddsutrustning kan innebära en risk.

– Det är därför vi också begär att få utbildning i hur det ska användas på rätt sätt, bemöter hon.

”Rutiner finns”

Anneli Olofsson avvisar även kravet på bättre rutiner vid misstänkt smitta och menar att detta finns.

– Det finns en rutin, men vi kan inte berätta vilken personal som ska gå undan med barnet. Men personalen i tjänst måste agera från att man har ett sjukt barn.

Kommuner gör olika

Skyddsombudet Charlotte Henriksson hoppas nu på att Arbetsmiljöverket går på personalens linje och tillåter dem att använda skyddsutrustning.

– Jag vet att andra förskolor fått gehör, men jag vet inte om fler har behövt gå så här långt, säger hon.

Flera andra kommuner i länet har bestämt att förskolepersonalen ska ha skyddsutrustning. En av dem är Strömsund, där har alla kommunens förskolor två uppsättningar med skyddsutrustning efter krav från facket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet