Delad bild. Till vänster trasig vindkraftsvinge hänger på en vindsnurra. Till höger man med blont kort hår, ljusblå skjorta och grårutig kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Bryngelsson från bolaget OX2 TCM berättar om hur man undersöker orsaken till vindkraftshaveriet. Foto: Maria Harning/SVT och OX2 TCM AB

Fortfarande oklart vad som orsakade vindkraftshaveriet i Björkvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande inte klarlagt vad som orsakade vindkraftshaveriet i Björkvattnets vindkraftspark i torsdags förra veckan. Lars Bryngelsson från det bolag som sköter driften, berättar vilka undersökningar som görs nu.

Det var i torsdags kväll som en vinge på en vindsnurra i Björkvattnet i Ragunda kommun plötsligt gick sönder. Nu håller bolaget OX2 TCM, som driver parken, på att utreda orsaken tillsammans med tillverkaren GE.

Man har stoppat fem av vindsnurrorna i väntan på vad utredningen ger.

– Vi tittar på data som finns insamlat i kraftverken och undersöker också bladet, säger Lars Bryngelsson vid OX2 TCM till SVT Jämtland.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.