Genom ett tillfälligt beslut av Länsstyrelsen ska förbudsområdena fortsätta att gälla, tills en ny lag beslutats. Foto: SVT

Fortsatta skoterförbud gäller genom tillfälligt beslut

Uppdaterad
Publicerad

Sedan det nyligen blivit klart att kommuner inte har laglig rätt att besluta om skoterförbud, har Länsstyrelsen i Jämtland kommit överens med tre kommuner om fortsatt tillfälliga förbudsområden. Detta tills en lagändring gått igenom.

Det gäller kommunerna Berg, Åre och Härjedalen. Regeringen har upptäckt att det saknas laglig grund för kommunala beslut om så kallade regleringsområden, inom vilka skotertrafik först förbjuds och sedan bara tillåts på skoterleder.

Innan en ny lag är beslutad, våren 2018, så har alltså Länsstyrelsen i Jämtland gjort upp med de tre kommunerna: de redan aktuella förbudsområdena ska gälla fram till dess att kommunerna kan ta lagliga beslut om områdena.

Länsstyrelsen motiverar sitt beslut, som fattas i januari, med att det ska minska slitage och störningar. Det gäller miljö, rennäring samt djur- och friluftsliv.

Skoterkörning kommer att vara tillåtet på skoterlederna och på de friåkningsområden som man har rätt att köra på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.