I fjol fiskades 129 kanadarödingar bort ur sjön, många av dom väldigt stora. Den största man fick vägde hela 17,6 kilo.
Och projektet verkar faktiskt redan ha haft effekt. Årets fiske har bara gett 29 kanadarödingar, där också snittvikten minskat från lite drygt 5,5 kilo i fjol till 3,3 kilo i år.
– Förutsättningarna har varit annorlunda i år, med mycket högre flöden och kallare vatten. Så man ska kanske vara försiktig med att dra allt för stora slutsatser efter bara två år, men att det är färre och mindre kanadarödingar nu, det kan vi definitivt säga, säger Malte Sjödin från Länsstyrelsen.
Fångat mer röding än på länge
Flera rapporter har också kommit in under året från folk som fiskat i sjön. Man har fått mer av den inhemska rödingen än vad man gjort på länge.
– Jag trodde inte vi skulle se så snabba resultat. Min enda förhoppning när vi startade var att inte få så mycket bifångst av inhemsk röding, vilket vi inte fick. I år har det dock varit en del bifångst, vilket faktiskt är lite positivt. Det betyder att den inhemska rödingen vågat sig tillbaka till det område som tidigare dominerats av kanadaröding, säger Malte Sjödin.
Hoppas att andra tar vid
Pilotprojektet på Ånnsjön är unikt och har inte provats någon annanstans tidigare. Men trots att resultaten ser så positiva ut, så är projektpengarna från Havs- och vattenmyndigheten nu slut.
– Länsstyrelsen kommer inte fortsätta med fisket nästa år, men vi har goda förhoppningar att ideella krafter och fiskerättsägare runt Ånnsjön kommer ta vid. Nu finns en bra grund att stå på och det vore ju väldigt tråkigt om det inte kunde fortsätta, säger Malte Sjödin.
Se mer om effekterna av projektet på Ånnsjön i klippet ovan.