Kajsa Kårwik, Folkhälsosamordnare på Bergs kommun, förklarar hur Friluftslånet fungerar. Foto: SVT

Friluftslånet ska göra det lättare för Bergsbor att idrotta

Publicerad

Den som inte har egen utrustning för att idrotta eller ägna sig åt friluftsliv ska kunna låna det som behövs. Det är grundidén i Bergs kommuns nya projekt Friluftslånet där man just nu håller på att samla in utrustning.

Projektet bygger på att boende i kommunen skänker friluftsutrustning som de inte längre behöver, alltifrån skidor och cyklar till tält, som någon annan i sin tur kan låna.

– Det är som ett bibliotek fast för friluftsgrejer så det kostar inget att låna. Vi har fått jättebra respons och många tycker att det är roligt och vill skänka saker, säger Kajsa Kårwik, Folkhälsosamordnare på Bergs kommun.

Två veckors lån

Utlåningen kommer att börja senare i april och låneperioden är två veckor. Själva utlämningen kommer att ske i caféet på Svenstahallen i Svenstavik och projektet ska pågå under hela 2021.

– Vi kör ett testår nu för att se hur intresset ser ut och hur det fungerar, men vår ambition är att Friluftslånet ska bli en permanent verksamhet, säger Kajsa Kårwik.

Hör vad Svenstavikborna tänker om Friluftslånet i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.