Den fruktade superbakterien ESBLcarba i extrem förstoring.

En om året smittas av dödlig bakterie i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Svårbehandlade infektioner – rentav dödliga – är ett stort hot inom sjukvården och antal fall ökar. Siffror visar att den resistenta tarmbakterien ESBLcarba smittar en person varje år i Jämtlands län.

– Det är bekymmersamt och vi får räkna med att det blir vanligare och vanligare med den här typen av bakterier, säger smittskyddsläkaren i Västernorrland Hans Boman.

Det första fallet med smitta av ESBLcarba i Jämtland kom 2016. Efter det har en smittad person konstaterats varje år. ESBLcarba är en egenskap hos vissa tarmbakterier som gör att de kan bryta ned de flesta antibiotika.

Risk för dödsfall

– Det har förekommit fall där man fått blodförgiftning med de här bakterierna. Men lyckligtvis är det så att en del bara är bärare utan symptom, säger Hans Boman.

I hela landet rapporterades 116 fall i fjol, jämfört med 40 fall för fem år sedan. ESBLcarba är en muterad variant av ESBL som funnits med ett tag längre. Även fallen av ESBL har ökat kraftigt. I länet från cirka 85 under 2013 till 116 i fjol. Men ESBL går att behandla med viss antibiotika som inte biter på ESBLcarba.

– Det kan innebära att en infektion som vi normalt sett varit vana att behandla med antibiotika inte går att behandla och det kan vara livsfarligt.

Tvätta händerna!

ESBLcarba kan leda till svårbehandlade urinvägsinfektioner, bukinfektioner, lunginflammation och sepsis. Det förekommer i alla åldrar och man kan bära på smittan utan att vara sjuk själv.

På smittskyddet framhåller man att de viktigaste insatserna för att förhindra ytterligare spridning och nya resistenta bakterier är att minska antibiotikaanvändningen generellt och att alltid vara noga med handhygien. Både inom vården och i allmänhet.

– Man ska tvätta händerna när man har varit på toaletten och när man ska laga mat. Det är inga avancerade åtgärder men man ska vara konsekvent och alltid tillämpa dem, uppmanar Hans Boman.

Fakta

Det här är ESBL och ESBLcarba

ESBL står för extended spectrum beta-lactamases. Det är ett samlingsnamn för ett slags enzymer som tarmbakterier kan bära på. ESBL kan bryta ned penicilliner och cefalosporiner.

ESBLcarba kan dessutom bryta ner karbapenemer som ofta är den enda tillgängliga behandlingsmöjligheten vid infektioner med ESBL-producerande bakterier.

Bakterierna som bildar ESBL finns i huvudsak i tarmen hos människa och djur som en del av den normala bakteriefloran. Människor smittas därför via händer, föremål eller vatten som förorenats med bakterier från människors eller djurs tarmflora.

Bakterierna kan också spridas via människa-föremål-människa. Exempelvis inom sjukvården överlever bakterierna i miljön och patientnära föremål kan därför bli kontaminerade. 

Ytterligare en spridningsväg är via livsmedel som har förorenats med ESBL-bildande bakterier. Det kan till exempel vara grönsaker som har förorenats vid bevattning eller kött som har förorenats vid slakt. Livsmedel kan också förorenas vid manuell hantering. Livsmedel på den svenska marknaden verkar dock i dagsläget inte vara någon viktig spridningsväg för ESBL-bildande bakterier. Bakterierna dör vid upphettning.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.