Grupp av barn som står på en övervåning och håller upp papperslappar, med ett träpanel bakom dem. De är i en inomhusmiljö med en rund lampa i taket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvällens övning för Geek girl mini var att bygga en slags pappershelikopter som så långsamt som möjligt skulle falla från övervåningen till nedervåningen på länsbiblioteket i Östersund. I klippet ser du hur det gick. Foto: Björn B Schäfer/SVT

”Geek girl mini” ska locka unga tjejer med teknikintresse i Östersund

Publicerad

Under fyra kvällar i november har ett gäng mellanstadietjejer träffats på biblioteket i Östersund för att testa på teknik under lättsamma och roliga former. Träffarna leds helt ideellt av yrkesverksamma kvinnor inom tech-branschen.

Initiativtagare till den nystartade föreningen ”Geek girl mini” i Östersund är Mittuniversitetet, kommunen och privata IT-företag.

Alla ledare är kvinnor i tech-branschen och blir då också förebilder för de unga mellanstadietjejerna.

Pappershelikoptrar och robotar

– De har testat på både IT och mekanik. De har provat att programmera och byggt robotar, berättar Annette Espell, som till vardags jobbar på Skatteverket i Östersund.

– Jag tycker det är jättekul och spännande att testa på det här, säger Freja Wredendal, när hon bygger på sin pappershelikopter som också pyntas och förses med en lysdiod.

Hoppas på fler grupper

Geek girl mini har funnits som organisation sedan 2016. För tillfället är det inte så många aktiva grupper kvar i Sverige, men i Sundsvall har en Geek girl mini-grupp hållit igång under många år och det är därifrån Östersund fått sin inspiration.

– Efter de här fyra träffarna ska vi utvärdera, men vi känner redan nu att det här är så kul, så det blir säkert en fortsättning i vår. Och så hoppas vi att det sprider sig till fler ställen, säger Linnea Johansson, som också är en av förebilderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.