En glad man storflinar mot kameran bredvid en hägg insvept i en väv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars-Olof Grund fascinerades av hägg-trädet i Östersund som blivit totalt insvept i häggspinnmalens väv. I inslaget berättar han om varför malen gör så här. Foto: Fredrik Eliasson/ SVT

Hägg insvept i väv – spunnen av tusentals larver

Publicerad

På flera håll kan häggar ses insvepta i en tät grå väv. Tittar man närmare syns även larver krypa omkring i väven – det är häggspinnmalen som gör sig redo för att bli puppor och sedan fjärilar. Trädet i inslaget finns i ett bostadsområde i centrala Östersund.

Tidigare skedde den här typen av massförekomster av häggspinnmal ungefär en gång vart tionde år enligt Lars-Olof Grund som är ordförade i Jämtland/ Härjedalens entomologiska förening. En förening som intresserar sig för just insekter.

Larver som kryper i väven

På håll ser trädet nästan spöklikt ut och kommer man närmre kan den den kräsmagade komma att rygga tillbaka när de tusentals små gula larverna blir synliga i den silvergrå väven.

Men skulle häggspinnlarven dyka upp på ens tomt en-masse ska man låta dem vara menar Lars-Olof Grund.

– Man ska inte göra nånting, de försvinner av sig själv, säger han.

I inslaget berättar Lars-Olof Grund hur malen påverkar trädet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.